La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha explicat que a les negociacions entre el seu partit i el PSOE hi haurà quatre verificadors. En una entrevista a Catalunya Ràdio ha exposat que les reunions integren "un mecanisme de verificació internacional amb quatre membres", amb reunions que tindran lloc fora d'Espanya perquè hi participi Carles Puigdemont. Com ja s'havia anunciat, la primera tindrà lloc a finals d'aquest mateix novembre. 

🔴 Pacte per a la investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Reaccions a la llei d'amnistia

A l'acord anunciat aquest dijous, tant Junts com el PSOE van constatar que aquestes reunions serviran per assolir acords "sense renunciar a les respectives posicions", i que en la primera trobada, a celebrar aquest mateix mes de novembre, Junts proposarà la celebració d'un referèndum d'autodeterminació emparat a l'article 92 de la Constitució. Borràs ha insistit a subratllar que l'objectiu del partit   és aconseguir la independència de Catalunya i que el sistema de verificació cerca "permetre aquesta nova relació amb algú que coneixes perfectament, que saps com és" i amb qui la desconfiança és màxima i l'escepticisme, absolut, textualment.

Un pacte de legislatura

Quan el passat dijous, el PSOE i Junts van presentar el pacte que havien assolit les dues formacions van subratllar que es tracta d'un pacte de legislatura, no només d'investidura. En la mateixa línia ha insistit aquest divendres Borràs. Ha destacat el sistema de verificació contemplat a l'acord PSOE-Junts com a eina per "prendre nota" de l'evolució del compliment dels acords i els avenços durant la legislatura.

"Els nostres vots no estan garantits, estan garantits ara per a aquesta investidura", ha explicat la presidenta de Junts per Catalunya, que ha supeditat el seu suport al PSOE durant els pròxims quatre anys a la verificació dels incompliments i els avenços, ja que, segons ella, es pot no avançar, però no incomplir.

En la mateixa línia s'ha referit el secretari general de Junts, Jordi Turull, però en una entrevista a RAC1, on ha recordat que en cap document signat posa que els juntaires hagin d'aprovar els pressupostos de 2024 i que dependrà dels avenços que facin, posant sobre la taula l'autodeterminació des de la primera reunió amb els verificadors, prevista per abans que acabi el mes de novembre. Turull també ha explicat que l'amnistia englobarà els casos relacionats amb el procés des de l'1 de gener de 2012 fins just abans d'entrar la llei d'amnistia al registre. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!