Davant la crisi de confiança, més negociació. La consellera de la presidència, Laura Vilagrà, ha defensat aquest dijous que el diàleg amb l'Estat és més necessari que mai. Precisament, en un moment marcat per una nova tanda de trobades entre ella i el seu homòleg al govern espanyol, Félix Bolaños. Fa dues setmanes, els dos representants ja es reunien per "abordar el bloqueig existent entre els dos governs arran del cas Pegasus i d'una acumulació de deslleialtats cap als catalans que han malmès les relacions i la confiança". Un primer contacte, insuficient, i que ara anirà acompanyat d'una segona trobada que es produirà aquest mateix divendres, en què Vilagrà arriba "amb els deures fets", i ha de permetre concretar la reunió entre els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez després de l'escàndol de l'espionatge.

Però també ha d'anar més enllà. "L'objectiu de demà és continuar aprofundint en la concreció de noves condicions i garanties per continuar la negociació", ha defensat Laura Vilagrà. I és que la consellera, des del faristol del Parlament, ha reivindicat la necessitat de reprendre aquest diàleg entre la Generalitat i l'Estat per tal de trobar una sortida al conflicte polític. Així, després del "moment crític" viscut entre les dues parts arran de diversos escàndols recents, com ara l'espionatge del CatalanGate, la infiltració d'agents policials en organitzacions independentistes juvenils, i la situació del dèficit d'inversions, la consellera ha mantingut la necessitat de fer "una pausa" per tal de "reforçar" el procés de negociació. Això sí, sempre i quan el govern espanyol passi d'un compromís "retòric" a un de "tangible".

 

"No aixecar-nos de la negociació és l'única manera d'ensortir-nos-en, perquè els problemes no se solucionen sols. Asseguts al sofà llepant-nos les ferides només empitjorem les coses", ha advertit. Per contra, el Govern, ha dit, aposta per "establir un acord marc del procés de negociació que garanteixi noves condicions" en el diàleg entre les dues parts. "Necessitem garanties per a una negociació d'igual a igual, acabar amb la repressió i els seus efectes i posar marxar enrere en els marcs normatius i en les pràctiques que l'Estat ha realitzat fins ara". D'aquesta manera, Vilagrà ha instat directament el govern de Pedro Sánchez a "decidir si està disposat a generar" aquestes condicions indispensables per reprendre la negociació, i també a concretar "quina proposta i quines solucions té l'Estat". "La decisió és a la teulada del govern espanyol, i nosaltres farem de corcó".

I també ha llançat una advertència per a tots aquells que confiïn que el Govern abandoni l'impuls del diàleg amb l'Estat. "Sabem que per alguns seria més còmode que renunciéssim a la negociació, però no ens hi trobaran perquè comprar el marc mental de la dreta és beneficiar a la dreta", ha advertit. "No abandonarem la via democràtica". Una afirmació molt similar a la que havia fet només uns minuts abans la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, que és qui ha interpel·lat Vilagrà. La republicana també ha proclamat que la seva formació no marxarà "mai" d'aquest camí. "És la nostra bandera, la via de la negociació".