Els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez es reuniran a la Moncloa el proper divendres, 15 de juliol. Així ho ha anunciat el ministre de Presidència, Félix Bolaños després de reunir-se amb la consellera Laura Vilagrà al Palau de la Generalitat. La trobada de Vilagrà i Bolaños ha servit per tancar un "acord metodològic per reforçar el procés de negociació entre els dos governs". "Era un document necessari per reprendre la negociació", ha subratllat Vilagrà durant la seva compareixença posterior. Segons la consellera la reunió entre els dos presidents ha de ser el primer pas en la recuperació de les relacions, i ha insistit que "el que passarà el mes de juliol serà molt rellevant" per normalitzar les relacions i donar per tancada la crisi per l'espionatge.

 

El document aprovat, de dues pàgines, sota el títol d'Acord marc pel diàleg i la negociació no aporta novetats concretes a la negociació ni a la seva metodologia. Això sí, aposta per superar la judicialització "tot garantint la seguretat jurídica" i la recerca d'acords en el marc de la via política i pactada per resoldre el conflicte. Així mateix, s'aposta per convocar la taula de diàleg com a mínim dos cops aquest any, de manera pública. No hi ha cap referència explícita al CatalanGate, i es limita a incloure un compromís per garantir els drets fonamentals i la llibertat ideològica, "rebutjant mecanismes il·legítims" que vulnerin aquests drets.

 

La darrera trobada dels dos presidents va ser al Palau de la Generalitat el 15 de setembre de l'any passat. Va ser el mateix dia en què la taula de diàleg celebrava la seva reunió al Palau i, com a conclusió, les dues parts es van emplaçar a una nova cita a començaments d'aquest any, que no es va arribar a convocar. El mes d'abril l'escàndol provocat per les escoltes del CatalanGate va acabar provocant la congelació de les relacions entre els dos governs.

Va ser precisament arran de l'escàndol provocat per l'espionatge amb Pegasus, que el Govern va reclamar explicacions i una nova trobada dels dos presidents per rebre la resposta de primera mà. Pocs dies després que es revelessin les escoltes, Vilagrà i Bolaños es van reunir a la Generalitat. Aleshores, la consellera va titllar d'insuficients les explicacions rebudes. El 22 de juny els dos polítics es van tornar a trobar a Madrid, entre les protestes dels socis de Junts que van retreure que no n'havien estat informats. La consellera va reclamar aleshores "garanties" per refer les relacions i van acordar que la reunió entre els dos presidents se celebraria abans de l'estiu. Finalment, aquest matí s'ha anunciat la data després d'hora i mitja d'entrevista entre els dos polítics.

Vilagrà ha advertit que el diàleg amb l'Estat està pendent de tres carpetes, a banda de l'acord metodològic acordat avui, la que es refereix a aturar la repressió i a reconstruir confiances. "Sense aquests dos elements no podem normalitzar les relacions", ha reblat.

Pel que fa al document aprovat avui, la consellera ha subratllat que s'hi defensa el diàleg i la necessitat de confiança mútua com a mètode per superar el conflicte entre Catalunya i Espanya; s'aposta per la finalització de la judicialització del conflicte, el respecte pels plantejaments polítics i ideològics i el reconeixement de la legitimitat de totes les opcions polítiques, per la qual cosa exigeix acabar amb la criminalització del moviment independentista. Finalment, ha insistit que caldrà fer propostes per buscar solucions al conflicte polític i aprofundir en mesures que permetin recuperar la confiança.

"Avui hem parlat d'aquest document i dels que han de venir, pas a pas. El canvi és el fet que una negociació entre dos governs s'iguali pel que fa a les forces. Aquest document pretén treballar aquests aspectes que fins avui dia no ens permetia parlar en igualtat de condicions. És un primer pas", ha explicat la consellera.

Per la seva banda, el ministre ha assegurat que es tractava d'un acord molt important, tot i que ha dedicat la major part de la seva intervenció a valorar els avenços en l'agenda del retrobament de Pedro Sánchez, entre els quals ha situat la reducció de la conflictivitat entre els dos governs, que han aconseguit esquivar amb 10 normes acudir al Tribunal Constitucional, i els compliments de les inversions —malgrat les protestes del Govern perquè l'any passat només es van complir una tercera part de les inversions de l'Estat previstes—, a banda dels indults.

De la taula a la tauleta

La trobada d'avui ha començat pocs minuts després de les 11 del matí i ha aportat una nova imatge del procés de descongelació de les relacions. La consellera ha dispensat al ministre la mateixa rebuda que va tenir ella a la Moncloa el passat 22 de juny i ha sortit a rebre Bolaños a la porta del Palau de la Generalitat. Tot seguit s'han dirigit al despatx de Vilagrà, travessant la Galeria Gòtica i el Saló Sant Jordi. La reunió no s'ha desenvolupat en una taula, com l'anterior visita del ministre, en què el Govern va voler fer evident la distància entre els dos en ple escàndol del CatalanGate, sinó al sofà del despatx, on habitualment es rep les visites. Entre els dos, aquest cop hi havia una tauleta i al damunt, la fotografia de Vilagrà amb tots els consellers de presidència l'han precedit.