Nou vocals del Consell General del Poder Judicial han firmat un document en el qual reclamen que el Congrés dels Diputats els escolti abans de tramitar la reforma del PSOE, que dona la potestat a l'òrgan judicial de nomenar dos magistrats del Tribunal Constitucional malgrat tenir el mandat caducat des de l'any 2018. Per a aquests vocals, el canvi del grup socialista resulta "contradictori i incoherent", ja que l'any 2021 van aprovar una llei que els treia aquesta potestat i, ara, han canviat d'opinió. Segons el parer d'aquests vocals, el problema és la interpretació que es fa de l'article 561.1 de la Llei Orgànica del Poder Judicial, que consisteix en què el Govern "té l'obligació de sotmetre els seus avantprojectes" a l'informe del ple del CGPJ. En canvi, per a les proposicions de llei que es presenten tant en el Congrés com en el Senat, la sol·licitud d'aquest informe no resulta obligatòria.

Paral·lelament, el text subratlla el que es va avalar en la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que exigeix que "quan la proposició de llei es refereixi als aspectes nuclears de l'estatut dels membres del poder judicial o que afectin a l'estatut o les funcions dels membres de l'òrgan de govern del poder judicial, ha de tramitar-se sentint a tots els sectors implicats, la qual cosa inclou el mateix CGPJ". Així doncs, el que demanden aquests vocals és que els membres de la Cambra Baixa escoltin la seva opinió.

El CGPJ no descarta portar aquesta situació a Europa

Els nou vocals del Poder Judicial que firmen aquest document sol·liciten elevar aquest cas a la Comissió Europea i que aquest òrgan sigui informat de la proposició de llei del Partit Socialista, que es vol tramitar per la via d'urgència. Al seu torn, s'adrecen a Carlos Lesmes, president del CGPJ, per instar-lo a incorporar en l'ordre del dia del Ple del Consell de dijous vinent 30 de juny aquests punts per abordar-los si es donés la situació que la iniciativa legislativa sigui presa en consideració pel Ple del Congrés dels Diputats.

Fins al moment, sembla que el PSOE té complicat aconseguir que prosperi aquesta iniciativa, ja que no compta amb la complicitat de l'oposició ni tampoc amb el suport del soci minoritari de la coalició, Unidas Podemos. El grup confederal lamenta que es tracta d'una "proposició no pactada" i que la mateixa és clarament "incompleta". Per a la formació morada, és millor posar a sobre de la taula "modificacions que permetin facilitar el relleu de tots els òrgans constitucionals" i no només una que permeti renovar el Tribunal Constitucional. Per la seva part, el líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, ha carregat contra Pedro Sánchez per una reforma que titlla d'"unilateral" i que, a efectes pràctics, permetria al socialista "controlar el Tribunal Constitucional". "Amb aquesta maniobra, ha trencat els ponts per negociar la renovació del CGPJ", alertava Feijóo.