Els quatre CDR ja són a l’Audiència Nacional. L’endemà que la sala penal anul·lés les seves intelocutòries de presó, Guillem Xavier Duch, Alexis Codina, Eduard Garzón i Xavier Buigas han tornat a comparèixer aquest dimecres al migdia davant del jutge per revisar la seva situació personal. Els set membres dels CDR, acusats de terrorisme, estan empresonats des de fa gairebé dos mesos a Soto del Real. La vista ja s'ha celebrat i ara el jutge ha de decidir. Les defenses han demanat la llibertat i la fiscalia que es mantinguin les mesures cautelars.

Ara, el jutge instructor, Manuel García Castellón, haurà de decidir si és procedent la seva llibertat definitiva o, per contra, seguint el procediment legalment previst, considera que s'ha de mantenir la presó provisional. Per a això ha de dictar una nova interlocutòria en aquest sentit. I per això s’està fent una nova vista de mesures cautelars.

Amb els set ja en presó provisional, els seus advocats van recórrer davant de la sala penal al·legant vulneració del dret de defensa durant aquella vista i demanant per això l'anul·lació de la interlocutòria que els va enviar a la presó i, en conseqüència, la immediata posada en llibertat.

Aquest dimarts la sala penal va estimar parcialment els recursos d'apel·lació interposats per Eduardo Garzón, Guillem Xavier Duch, Xavier Buigas i Alexis Codina, i falten per resoldre els d'altres dos recurrents, Jordi Ros i Ferran Jolis. La sala no es pronuncia sobre els motius de la presó que també eren objecte de recurs, en quedar sense objecte com a conseqüència de la nul·litat decretada.

Defenses denuncien “anomalies”

A la sortida de l’Audiència Nacional, l’advocada d’Alerta Solidària Eva Pous ha denunciat “anomalies” en el procediment judicial, com ara que malgrat que s’hagin anul·lat les ordres de presó se’ls hagi mantingut a Soto del Real i hagin vingut al tribunal sense els seus objectes personals. "No hi ha cap element que sostingui les peticions de presó”, ha reiterat la lletrada dels CDR, que ha criticat que la repetició de la vista de mesures cautelars és "una aparença de dret més que un dret real".