El sumari de l'operació Judes, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, inclou els vídeos de les declaracions dels set detinguts que van acabar en presó i que continuen a Soto del Real.

De totes elles, n'hi ha les dues més controvertides. La de Jordi Ros i la de Ferran Jolis, qui explica que es pretenia entrar al Parlament i que Quim Torra estava al cas del pla. "Venia de Presidència, de Torra i no sé de quin moviment. I volien quedar-se dins del Parlament i tenir les comunicacions assegurades", diu a preguntes del fiscal en la meitat de la declaració, quan ja fa 29 minuts que declara. I remata: "És que no sé dir que no", tot i que diu que només es va implicar en la instal·lació de les antenes que venien encarregades pel "CNI català i el president Torra", però es desmarca de l'assalt al Parlament: "Jo no vaig acceptar participar en això. L'única cosa que vaig fer és un croquis per si es podia gestionar el tema de la comunicació, però no vaig arribar a fer res".

El president Torra en aquell moment volia tirar endavant la independència

En la seva declaració Ferran Jolis explica que Xavi Buigas li va dir que el president Torra estava d'acord amb l'ocupació del Parlament i que els deixarien entrar. I per això l'anomenaven "pacífica". "La idea era quedar-se dins perquè després el president hagués activat la independència, però mai va arribar a succeir", explica. Ferran Jolis només havia de garantir les comunicacions per si els tallaven el telèfon i internet durant els cinc dies mínim que es preveia que durés l'ocupació.

Segons Jolis, tot això ho havien de pagar els del CNI. "No es preocupi, que de diners n'hi ha", explica que li van dir. Durant la declaració relata com s'havia de fer l'assalt al Parlament. De fet, justifica la seva implicació en les comunicacions perquè cobraria.

Jolis es ratifica en la declaració que fa primer a la Guàrdia Civil i després diu al jutge que vol mantenir la seva advocada d'ofici, tot i que aquesta alerta que li han demanat la vènia perquè porti el cas un advocat de la confiança de la família i no fa ni una pregunta durant l'interrogatori. Ferran Jolis es disposa en tot moment a col·laborar amb la justícia i comença la seva declaració explicant les seves habilitats informàtiques i de ciberseguretat. 

També enumera una per una les persones que col·laboraven amb ell i que formaven part del que van anomenar Equip de Resposta Tàctica. L'ERT feia servir tota la terminologia oficial en casos d'emergència com "CECOR", "Charli" i "Zulú". Ferran Jolis explica que actuava de sanitari en les manifestacions.

Els polítics desapareixien i feien la seva, i tampoc feien res

Ferran Jolis explica que els grups i les comissions són assembleàries i que alguns promovien accions, com en Robert de Santa Perpètua i els CDR de Sabadell. 

De Jordi Ros només explica que no el volien als equips perquè era agitador i, diu, "buscàvem vies pacífiques". "Era força exaltat", remata davant la insistència del fiscal.

Els cacauets

Jolis va preparar mòbils amb targetes per preservar la seguretat dels membres del grup. I en aquest punt el fiscal pregunta per què es volien ocultar. I aquí Ferran Jolis diu que "en un principi no havien de fer res dolent". 

Entre la terminologia que feien servir, "els cacauets" eren les targetes per als telèfons mòbils de prepagament. I aquí és on apareix per primer cop la germana de Carles Puigdemont. Segons Jolis, "buscava una línia de comunicació privada". 

Durant tota la declaració, Ferran Jolis puntualitza diferents cops que davant la seva situació econòmica va "veure una oportunitat d'ingressar diners a casa" i fins i tot arriba a dir que ell no li devia res a Puigdemont, que fins i tot li havia retallat mig sou quan treballava de tècnic de telecomunicacions al servei d'ambulàncies. 

Jolis admet que es va crear un equip per al 30 de gener del 2018, amb motiu del Consell de Ministres a Barcelona, però que després es va desmarcar del grup. També admet que en una conversa diu que si l'enganxen, li poden imputar terrorisme i pertinença a banda armada. Davant el jutge i a preguntes de fiscal, però, li treu ferro i diu que no entén per què va dir això a la seva parella.

El penediment

Ferran Jolis diu cap al final de la seva declaració que se'n penedeix, que no sap ben bé per què feien servir "els cacauets".