Deixada en evidència. Tot just quan el Govern d'Esquerra Republicana i Junts celebra el seu primer any de legislatura des de les eleccions del 14 de febrer de l'any passat, l'executiu català ja ha començat a compartir les seves valoracions sobre quines fites ha assolit en aquest període. Avui ha estat el torn del vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, que ha volgut rebatre a la portaveu del PSC les seves acusacions. I és que la socialista Alícia Romero ha fet un balanç crític d'aquest any de legislatura: esquifit i insuficient han estat els adjectius que ha utilitzat ella. Davant d'aquest lament, Puigneró ha estat contundent i ha recordat que ja han complert el 33,88% dels objectius marcats en el pla de Govern, i que continuen treballant en aquesta línia.

No ha desaprofitat, doncs, l'oportunitat per a reclamar un cop més algunes qüestions claus: el traspàs integral de Rodalies a la Generalitat, que els ciutadans demanen "a crits", i també la codecisió i la cogestió dels Fons Europeus perquè s'executin des de la proximitat i no des de Madrid. Així, ha instat els socialistes a continuar per la mateixa direcció que han engegat col·laborant amb l'executiu en matèries com l'acord del català, que aquest mateix dimecres ha superat la seva primera votació al Parlament i té previst aprovar-se divendres. "Els animo a seguir treballant en aquesta línia, espero que també en els altres temen siguin tan constructius com amb el català", ha llançat.

Però no tot han estat elogis. El vicepresident també ha carregat amb duresa contra les crítiques dels socialistes, després que Alícia Romero afirmés que el Govern català entre els d'Oriol Junqueras i els de Carles Puigdemont està dividit. "Amb qui ens hem d'emmirallar? En el de PSOE i Podem a Madrid, que cada dia tenen discussions entre els ministres de forma pública? En el de Colau i de Collboni, on l'alcaldessa anuncia una rebaixa del preu del bitllet de tren i metro de forma unilateral sense que ho sàpiguen els socis de govern?", s'ha preguntat Puigneró. I en aquesta mateixa línia, no ha pogut evitar llançar encara més dards cap a la coalició a La Moncloa, on l'ha advertit que té "l'oposició dins del Govern".

"Un govern de broma"

No només això, sinó que el vicepresident ha volgut fer un joc de paraules per a deixar en evidència el govern alternatiu que reivindica el PSC i títol sota el qual es presenta en oposició a l'executiu de Pere Aragonès. "Es defineixen com una oposició constructiva, com un govern a l'ombra, però més aviat són un govern de broma", ha ironitzat. "Ara bé, prefereixo un de broma que un de foscor, com el de Madrid, que no vol posar llum". Un missatge dirigit perquè aquest any La Moncloa tampoc publicarà les balances fiscals, "no fos cas que veiem que ens volen 16.000 milions d'euros", ha afegit Puigneró.