El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha llençat un ultimàtum al govern espanyol. El conseller de Polítiques Digitals i Territori ha fixat l'agost com a "data límit per veure si realment hi ha una voluntat política de fer un traspàs integral de Rodalies" a la Generalitat. Ho ha detallat al ple del Parlament d'aquest dimarts en resposta a una interpel·lació de la CUP-NCG sobre el sistema ferroviari. Puigneró ha explicat que fa mesos que estan treballant amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per concretar aquest traspàs i ha confiat que "acabi a bon port". Per al conseller, la gestió de Rodalies des de Catalunya és el "principal" projecte del seu departament i "l'única solució possible" als problemes que arrossega la xarxa d'Adif i el servei de Renfe al país.

 

Puigneró ha tornat a reclamar "un traspàs complet i integral" que inclogui "estacions, trens, vies, finançament, personal i diners" per evitar "un mal servei que afecta milions de catalans que cada dia l'utilitzen". Segons Puigneró, el traspàs a la Generalitat és "factible" però cal "voluntat política" per part del govern espanyol. A més, veu en la nova llei del sector ferroviari que s'està tramitant al Congrés dels Diputats una "oportunitat per guanyar terreny de gestió" per a Catalunya. Així, ha demanat a la CUP que doni suport a l'esmena que JxCat ha presentat a la cambra baixa espanyola perquè "les vies que tenen un 80% del seu recorregut en territori de Catalunya es traspassin a la Generalitat".

Empatitzo amb els usuaris de Renfe. Jo també estic emprenyat pel defectuós servei de Renfe

Puigneró s'ha posicionat sobre la protesta que el col·lectiu juvenil Batec ha organitzat demà, cridant a tothom a aixecar les barreres de l'estació d'Arc de Triomf i no pagar. "Empatitzo amb els usuaris de Renfe. Jo també estic emprenyat pel defectuós servei de Renfe i per això demano el traspàs, per fer-ho millor. Els usuaris paguen bitllet a canvi que el tren arribi a l'hora. Aquí hi ha algú que no està complint la seva part del tracte. I no són els usuaris. És Renfe, o el que és el mateix, el Gobierno de España. El termini se li acaba a la senyora ministra i, pel que veig, a alguns usuaris ja se’ls ha acabat la paciència. I he de dir que tenen força raó", ha declarat en el faristol.

Renfe contra les protestes de no pagar

Renfe denunciarà els membres del nou col·lectiu juvenil Batec que aquest dimecres han aixecat barreres a l'estació de l'Arc de Triomf i han fet una crida a no pagar pel servei a partir de demà 11 de maig. Fonts de la companyia han indicat que Rodalies és "un servei públic" i que entrar-hi sense pagar és "un frau" contra la ciutadania que el finança. Renfe ha remarcat que entenen que es pugui protestar i reclamar millores en el servei, però que hi ha "multitud de canals per fer-ho". A més, l'operador ha dit que està fent "un important esforç d'inversió per millorar el servei de Rodalies de Catalunya" amb treballs al Corredor Mediterrani, La Sagrera, Sant Andreu Comtal, Molins de Rei, Mollet Sant Fost o Molins de Rei, entre d’altres.

D'altra banda, fonts de Renfe han recordat que els títols de transport inclouen en el preu l'assegurança obligatòria de viatgers i que, si es viatja sense, no se'n té quan s'utilitzen les estacions i els trens. De cara a l’acció de demà, Renfe anuncia que treballaran de forma coordinada amb ATM i Generalitat de Catalunya com a responsables tarifaris, i es posen a disposició dels responsables de seguretat ciutadana, Mossos i policies locals, per col·laborar en les accions que tinguin previst desenvolupar aquell dia per evitar aquest anunci de frau massiu.