El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha reclamat a ERC i la CUP teixir una "estratègia unitària lingüística al Congrés" per defensar el català i la immersió. Ho ha dit en la sessió de control al Govern que s'ha celebrat aquest dimecres al Parlament després que el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, hagi assegurat que l'Executiu donarà resposta als atacs contra la sentència. Puigneró ha defensat que aquesta estratègia evitaria lleis que no blinden el català i ha posat d'exemple la llei Celaá i l'audiovisual. Totes dues han estat pactades entre el govern espanyol i ERC i han rebut el rebuig de Junts i la CUP.

En aquest sentit, el vicepresident ha reclamat una "resposta de país i unitària i sense pla B" davant l'ofensiva contra la immersió perquè "amb un Estat així, si el català no el defensem nosaltres, no el defensarà ningú". "El Govern liderarà i no mirarà cap una altra banda", ha afegit.

I Puigneró també ha aprofitat per dirigir-se al PSC i reclamar-li valentia. "Sabem que en aquest tema no han sigut com Vox però estaria bé saber on són ara. Els demano que siguin valents i igual que han fet amb els indults s'enfrontin al poder judicial en matèria lingüística", ha demanat. El vicepresident també ha explicat que el Departament de Polítiques Digitals fa un any que està treballant perquè les màquines entenguin el català. 

El cas de Canet de Mar

Aquesta demanda de Puigneró arriba dos dies després que tant Junts com la CUP hagin demanat al conseller Cambray que assumeixi la direcció de l'escola de Canet de Mar que ha estat requerida pel TJSC perquè apliqui el 25% de castellà a les classes.

Josep González cambray hemiciclo parlament Sergi Alcàzar

El conseller Cambray, a la sessió de control / Foto: Sergi Alcàzar

Aquesta petició no ha agradat als republicans, que a través de la seva portaveu, Marta Vilaltal'han qualificada d'"improvisació i solució màgica". "Cal seguir teixint consensos per garantir l'autonomia dels centres i perquè el Govern faci costat a les escoles", va afegir.

Aquest suport, però, no es concretarà a assumir la direcció. Així ho va confirmar ahir en roda de premsa la portaveu de l'Executiu, Patrícia Plaja, que va comentar que calien “solucions efectives i no invents” i va afegir que prendre temporalment la direcció de les escoles podia prendre autonomia als centres. "Correm el risc de carregar-nos el model", va avisar.

 

 

Imatge principal: El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró / Foto: ACN