La batalla per la immersió lingüística ja s'ha desplegat per complet al Parlament amb tota mena d'atacs i mocions per part dels grups unionistes. També des de l'independentisme hi ha inquietud arran de les sentències del TS i el TSJC que imposen un 25% de classes en castellà a les aules catalanes. Davant d'aquest panorama, el conseller d'Educació, Josep González Cambray, ha defensat "lideratge compartit" amb els centres i aïllar-los del "soroll".

Així ha respost a una pregunta del diputat de la CUP Carles Riera, que li ha demanat saber si el Departament garantirà la immersió arreu del territori. "Estem al costat dels mestres, les direccions, els ajuntaments i l'alumnat. Confiem en els nostres mestres perquè ells són els que saben què és el millor i què han de fer i desplegar", ha dit.

En aquest sentit, i sense entrar en concrecions, Cambray ha demanat aïllar les escoles del "soroll" i ha reivindicat un "lideratge compartit" des de la seva Conselleria amb els centres. També ha explicat que demà hi haurà una cimera amb Somescola i que el dissabte el Govern es manifestarà a favor de la immersió.

Tanmateix, Cambray ha recordat que "el blindatge del català no serà al 100% fins que no tinguem un Estat" i ha reivindicat el pla d'impuls que des de la Conselleria es vol fer perquè el català recuperi la seva presència als centres educatius. "Tots els professionals rebran acompanyament i eines per fer que els projectes lingüístics s'apliquin a totes les aules", ha assegurat.

Resposta al PP

En resposta a la diputada del PP Lorena Roldan, que ha denunciat una campanya d'assetjament contra el nen de cinc anys de Canet de Mar, Cambray l'ha acusat de mentidera i de fomentar la divisió i les amenaces. "Sempre condemnarem qualsevol assetjament i amenaça. No permetrem que divideixin per qüestió de la llengua", ha avisat.

També ha reprovat amb contundència la comparació que va fer la vicesecretària d'Organització del PP, Ana Beltrán, entre el sistema educatiu i l'Holocaust nazi. "Buf, en un país amb tradició democràtica això no podria passar. Ja sabem que a Espanya tot s'hi val però no els hi permetrem dir coses com aquestes en aquesta Cambra", ha alertat.

Pel que fa al cas de Kira López, una nena de 15 anys del barri barceloní de Sant Adreu que es va suïcidar fa uns mesos, el conseller ha dit que la investigació dels Mossos per saber si existia un assetjament contra ella continua i que tant la família com la comunitat educativa tenen tot el suport del Govern.

 

Imatge principal: el conseller d'Educació, Josep González Cambray, a la sessió de control / Foto: Sergi Alcàzar