El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat, Jordi Puigneró, i el director tècnic del Consell per la República, Sergi Miquel, s'afegeixen a la llista dels alts càrrecs atacats pel programa Pegasus. Els presumptes espionatges amb aquest sistema durant el 2019 haurien afectat al president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, al diputat d'ERC i regidor municipal pel mateix partit a l'Ajuntament de Barcelona Ernest Maragall, i a l'exdiputada Anna Gabriel, entre d'altres.

Segons ha pogut saber elDiario.es, l'intent d'espionatge només va tenir èxit en el cas d'aquest últim, i no van aconseguir accedir al telèfon del conseller. El conseller Puigneró ha explicat a El Nacional.cat que el març de 2019 va rebre un ciberatac però que "es va quedar en un intent fallit ja que es va detectar a l'instant". Puigneró explica aquest episodi al seu llibre El 5è Poder, la República Digital a les teves mans.

El govern espanyol, client de NSO

Un exempleat del Grup NSO, la companyia israeliana que ha desenvolupat el programa d'espionatge Pegasus, assegura que Espanya és client de l'empresa des del 2015. Així ho ha confirmat el mitjà estatunidenc Vice.

"En realitat estàvem molt orgullosos d'ells com a client", va dir l'exempleat en declaracions a Vice. "Finalment, un estat europeu", explica. Això significaria que l'interès d'intervenir comunicacions privades va començar amb el govern de Mariano Rajoy i va seguir almenys fins al 2019, amb el govern de Sánchez.

 

El govern espanyol ho nega

L’independentisme, el nacionalisme i el sobiranisme ha tornat a fer pinya al Congrés per a fer una denúncia: l’actuació de les clavegueres de l’Estat contra la dissidència política. En concret, Unidas Podemos, ERC, JxCat, la CUP, el PNB, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís han signat una declaració conjunta per denunciar el presumpte espionatge contra el president del Parlament, Roger Torrent.

Però tot i que el programa Pegasus només pot ser comprat per governs i ara hi ha noves evidències que apunten directament al govern espanyol, des de La Moncloa es renten les mans en aquest assumpte. “El govern no té constància que el president del Parlament hagi estat víctima d’un hackeig al seu mòbil”, ha assegurat la portaveu María Jesús Montero.

 

Fernando Grande Marlaska Congrés EFEEl Ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaskaal Congrés dels Diputats. / EFE

Des del Ministeri d'Interior també neguen "cap relació" amb aquesta companyia. "Ni el Ministeri de l'Interior, ni la Policia Nacional, ni la Guàrdia Civil ha tingut mai cap relació amb l'empresa NSO", asseguren fonts del departament de Fernando Grande-Marlaska. "Per tant, mai no han contractat cap dels seus serveis", insisteixen en aquest sentit. Això es contradiria amb el que assegura la font de Vice.