El programa amb el qual va ser espiat el telèfon de Roger Torrent només pot ser comprat per governs. Fins i tot el president del Parlament ha apuntat directament cap als aparells de l’Estat. Des de La Moncloa, però, es renten les mans en aquest assumpte. “El govern no té constància que el president del Parlament hagi estat víctima d’un hackeig al seu mòbil”, ha assegurat la portaveu María Jesús Montero. Li ha dit que, en tot cas, ho denunciï davant dels tribunals, però que ells no hi tenen res a fer en aquest afer.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, la ministra portaveu ha assenyalat que “el procediment quan es coneixen situacions d’aquest tipus és posar en coneixement de l’autoritat judicial la substracció o el hackeig, com faria qualsevol ciutadà”. Montero ha recordat que “qualsevol intervenció requereix sempre d’una prèvia autorització judicial”.

“El govern espanyol no pot aportar informació respecte d’aquesta qüestió”, ha conclòs María Jesús Montero, que ha dit haver conegut el cas pocs minuts abans de la roda de premsa. “Cal operar com cada cop que es produeix una sospita, dirigint una denúncia perquè s’investigui”, ha reiterat. Ha tancat la porta a cap mena d’investigació interna.

En una declaració institucional aquest dimarts, el president Roger Torrent ha denunciat que "a l'Estat espanyol es practica l'espionatge contra adversaris polítics". En aquest sentit, ha assenyalat "ja ho sabíem" però "avui ja tenim les proves". Torrent ha qualificat els fets de "molt greus" i ha recordat que des de fa molt temps diversos organismes de defensa dels drets humans fan servir softwares com el Pegasus per "perseguir la dissidència política".

Fonts del govern espanyol insisteixen que Torrent ha de dirigir-se als tribunals i admeten que ni tan sols saben si tenen comprat el polèmic software Pegasus.

Taula de diàleg?

En un altre ordre de coses, i ja superat l’horitzó de les eleccions basques i gallegues, María Jesús Montero ha reiterat que “el govern està disponible per a reunir-se”. En aquest sentit, la dirigent socialista ha tornat a passar la pilota a la Generalitat. “Correspon al Govern dir si vol que es realitzi aquesta reunió en els pròxims dies”, ha assegurat la ministra portaveu. Ha defensat que cal reprendre els compromisos de la investidura per “avançar en la resolució del conflicte a través del diàleg i la paraula”.