El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha tret pit de la victòria aconseguida aquest dijous al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. L'advocat general d'aquesta instància judicial ha proposat "anul·lar" la sentència del Tribunal General de la UE, del juliol de 2022, en què avalava la negativa inicial del Parlament Europeu a donar les credencials de diputats a Puigdemont i Toni Comín. El lletrat Maciej Aleksander Szpunar considera que tots dos haurien d'haver estat eurodiputats des del principi de la legislatura. En un missatge a X, el qui ara és candidat de Junts+ Puigdemont per Catalunya ha defensat que, tot i que l'opinió de Szpunar "no és vinculant" i caldrà esperar la sentència del TJUE, les seves conclusions són "ben fonamentades i carregades de raons jurídiques de molt de pes". En aquest sentit, ha avisat que, si s'acaben confirmant, "hi haurà moltes lliçons a concloure" i "algú haurà de donar explicacions per haver violat drets fonamentals dels electors europeus, fent un ús partidista de les institucions de la Unió com és el Parlament Europeu".

A més, Puigdemont ha assenyalat que aquest escrit de l'advocat general del TJUE avala l'estratègia seguida fins ara: "Cal confrontar de manera intel·ligent i defensar els drets fonamentals sense defallir, per més poderós que sigui l'adversari". "Teníem al davant el Parlament Europeu, l'estat espanyol i els seus aliats, però això mai no ens ha dissuadit del convenciment que teníem raó", ha afegit el president a l'exili. D'altra banda, l'eurodiputat ha detallat que tant ell com Toni Comín —que serà el candidat de Junts a les pròximes eleccions europees del 9 de juny— estan satisfets, però que se sent content per dues persones: Gonzalo Boye i David Sassoli. Sobre el seu advocat, ha afirmat que "continua al peu del canó i paga un alt preu" per ajudar-los en la seva estratègia. Pel que fa a Sassoli, que va morir el passat gener de 2022, ha indicat que "va saber defensar els nostres drets fonamentals contra tota mena de pressions i contra les infàmies que li han projectat de manera covarda quan no es podia defensar".

 

Boye: "Ens van tractar com si fóssim extraterrestres"

Una de les reaccions que també ha arribat a través de la xarxa X és la de l'advocat Gonzalo Boye, que ha subratllat que en moltes ocasions s'havia qüestionat la seva estratègia i defensa: "Ens van tractar com si fóssim extraterrestres... però teníem raó". Boye ha anat més enllà i ha fet una altra piulada en què s'ha dirigit a Adrián Vázquez, eurodiputat de Ciutadans i president de la Comissió d'Afers Jurídics del Parlament Europeu. L'exsecretari general de la formació taronja sempre ha sostingut que Puigdemont i Comín no podien ser membres de ple dret de l'Eurocambra i, després d'aquesta decisió de l'advocat general del TJUE, l'advocat li ha volgut preguntar com li va la "venda de fum".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!