El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha mort aquest dimarts als 65 anys després de més de dues setmanes d'ingrés hospitalari a Itàlia per complicacions després d'una disfunció del seu sistema immunitari, segons ha informat el seu portaveu, Roberto Cuillo. "El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha mort l'11 de gener, a les 1.15 hores", ha anunciat Cuillo a la xarxa social Twitter.

TUIT murte David Sassoli

Ha precisat que la defunció es va produir al Centre de Referència d'Oncologia (CRO) d'Aviano, a Itàlia, on estava hospitalitzat. El portaveu del polític italià ha afegit que "la data i el lloc del funeral es comunicaran en les pròximes hores".

Una pneumònia

Després de contreure una pneumònia el mes de setembre passat, Sassoli havia passat més de dos mesos recuperant-se al seu país natal i havia tornat recentment a l'activitat política quan el 26 de desembre va ingressar de nou en un hospital italià per "complicacions serioses després d'una disfunció del seu sistema immunitari".

El seu ingrés no es va fer públic fins aquest dilluns, quinze dies després, quan el seu portaveu va comunicar la cancel·lació de tots els seus actes públics.

Després d'aquest anunci, les xarxes socials dels líders de les institucions europees i d'alguns dels caps dels principals grups del Parlament Europeu, així com de la classe política italiana, s'han omplert de mostres de suport i afecte al president de l'Eurocambra.

L'última setmana de presidència

El socialdemòcrata italià, que abans d'entrar en la política va tenir una dilatada carrera periodística, va ser nomenat president del Parlament Europeu el juliol del 2019 i estava en la setmana final del seu mandat, ja que dimarts vinent l'Eurocambra elegirà un nou president per haver arribat a l'equador d'aquesta legislatura (2019-2024). És la primera vegada en la història del Parlament Europeu que mor un president en exercici.

Arribat a la presidència de l'Eurocambra de forma inesperada, l'italià va dirigir la institució durant una etapa en què es van negociar legislacions històriques, com el fons de recuperació postpandèmia, i altres molt presents a la vida dels europeus com el certificat digital de vacunació del coronavirus, que va ajudar a reiniciar el turisme l'estiu de 2021.

Tot i que la seva presidència va estar marcada pel coronavirus, Sassoli va mantenir sempre un discurs d'un destacat to socials, amb constants crides a una política migratòria més solidària i a buscar solucions a les desigualtats augmentades per la pandèmia, així com a la desocupació juvenil.

La futura presidenta

Segons el reglament intern de l'Eurocambra, el vicepresident primer ha d'exercir com a president fins a l'elecció del successor. En aquest cas, la vicepresidenta primera és la maltesa Roberta Metsola, del Partit Popular Europeu, qui ja era favorita per aconseguir el càrrec en la renovació de la cúpula de l'Eurocambra prevista per a la pròxima setmana a Estrasburg (França).

Foto principal: El president del Parlament Europeu, David Sassoli / EFE