L'actual eurodiputat de Junts per Catalunya i exiliat Toni Comín encapçalarà la candidatura del seu partit per a les eleccions europees del pròxim 9 de juny. Qui va ser número 2 del president Puigdemont en les passades eleccions a l'Eurocambra el maig del 2019 ha guanyat les primàries amb un 77% de vots, davant l'altre candidat, el president de l'agrupació local del partit a Gandesa, Joan Josep Florensa, qui ha obtingut el 9% dels vots. 

Comín va entrar al Parlament Europeu com a diputat el 2019 juntament amb el president Carles Puigdemont. En una entrevista a RAC1 aquest dimarts, Puigdemont va assegurar que li “encantaria” que Comín tornés a repetir com a eurodiputat, perquè "ha fet una feina excepcional" i perquè “és un projecte que el vam començar junts i que no s'entendria que en un moment en què ens proposem liderar Catalunya, abandonéssim la trinxera europea”.

Comín ha sigut un dels homes més pròxims al president Puigdemont arran del seu exili el 2017. Va ser conseller de Salut del Govern de la Generalitat de Puigdemont a proposta d'Esquerra Republicana, malgrat que s'ha acabat desvinculant del partit d'Oriol Junqueras per desavinences estratègiques. Comín també és vicepresident del Consell de la República i va començar en política de la mà del PSC l'any 2003. De fet, va ser dels socialistes sobiranistes que va passar a Esquerra Republicana en l'inici del procés independentista. A més, va seguir en primera línia l'elaboració del nou Estatut d'Autonomia del 2006.

Objectiu: repetir victòria a Catalunya

La candidatura de Junts per Catalunya, encapçalada per Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, va guanyar les eleccions europees a Catalunya l'any 2019 amb el 29% dels suports, superant el PSC (22%) i Esquerra Republicana (21%). Els de Puigdemont van aconseguir dos eurodiputats inicialment, però el Brexit va facilitar el tercer escó per a Clara Ponsatí. La seva feina ha sigut internacionalitzar el conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol, així com defensar elements com la llengua catalana davant les ofensives de PP i Ciutadans i denunciar les actuacions de la justícia espanyola. 

El 2019, Puigdemont va guanyar les eleccions davant d'Esquerra Republicana, que tenia Oriol Junqueras com a número 1. Tot i això, el president republicà no va poder assolir la seva acta d'eurodiputat perquè estava a la presó. Ara, la candidata d'ERC —que es presenta juntament amb Bildu, BNG i Més per Mallorca— serà Diana Riba, juntament amb Tomàs Molina com a número 2. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!