Triomf tardà. L'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE)  ha proposat al tribunal europeu que "anul·li" la sentència del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), del juliol del 2022, que va avalar la negativa inicial del Parlament Europeu a donar l'escó als diputats per Junts Carles Puigdemont i Toni Comín, l’estiu del 2019. En les conclusions, fetes públiques aquest dijous, el polonès Maciej Aleksander Szpunar  sosté que el tribunal de primera instància "ha comès l'error"  de no afirmar que van obtenir l'acta el juny del 2019. El TGUE va considerar que l'Eurocambra "es va limitar a prendre nota de la situació jurídica" notificada per la Junta Electoral Central (JEC), la qual va assegurar que els juntaires no podien ser considerats eurodiputats perquè no havien complert el tràmit de jurar la Constitució. Amb tot, la JEC els va incloure en la llista d'electes proclamada, el 13 de juny de 2019. L'advocat del TJUE conclou que l'Eurocambra va "violar el dret de la Unió" en deixar Puigdemont i Comín sense escó. Ara, el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) ha de dictar sentència.

Puigdemont i Comín van poder assumir l'escó el desembre del 2019 (amb efectes de 2 de juliol), quan l'aleshores president de l'Eurocambra, David Sassoli, els va admetre arran de la sentència del TJUE sobre la immunitat del líder d’ERC Oriol Junqueras, que estableix que la condició d'eurodiputat s'obté un cop ha estat escollit a les urnes, i no cal cap mesura més. L'advocat dels dos europarlamentaris, Gonzalo Boye, va presentar recurs contra la sentència del TGUE, en considerar que se'ls havien vulnerat drets i que el tribunal no ho havia interpretat correctament les resolucions.

Raonament

Ara, l'Advocat General Maciej Szpunar  afirma que les al·legacions contra la instrucció de 29 de maig de 2019, amb la qual el president de l'Eurocambra no els permetia  el servei d'acollida, "manquen de fonament". En canvi, proposa al TJUE que "anul·li la sentència del TGUE referent a la negativa de l'expresident del Parlament Europeu a reconèixer al Puigdemont i Comín la condició de membres del Parlament Europeu, continguda en l'escrit de 27 de juny de 2019, i que anul·li així mateix aquesta negativa", segons un comunicat del tribunal.

Segons l'advocat general, "el principal error en què va incórrer el Tribunal General" consisteix a no haver considerat que l'escrit de 27 de juny de 2019 contenia la decisió definitiva del president del Parlament Europeu de fer cas omís de la proclamació de 13 de juny de 2019, per la qual, de conformitat amb la sentència Junqueras (de desembre de 2019),  Puigdemont i Comín havien adquirit la condició de membres del Parlament. I sosté: "En adoptar l'acte de 27 de juny de 2019, el president del Parlament Europeu, d'una banda, va posar en qüestió els resultats electorals oficialment proclamats, a pesar que el Parlament estava vinculat per la proclamació de 13 de juny de 2019, que era la proclamació oficial dels resultats". Hi afegeix que, per contra, el president  de l'Eurocambra "va optar per donar curs a les posteriors notificacions de les autoritats espanyoles, que no reflectien de manera fidel i completa aquests resultats".

Violació del dret de la Unió

D'altra banda, l'advocat del TJUE sosté que amb aquella acció, el president de l'Eurocambra "va donar efectes a la suspensió de les prerrogatives de Puigdemont i Comín, provenint de la seva condició de membres del Parlament Europeu, en violació del Dret de la Unió". I conclou: "Efectivament, cap precepte d'aquest Dret autoritza un estat membre a suspendre les prerrogatives dels membres del Parlament Europeu".

En aquest sentit, l'advocat general de l'Estat dona la raó a la tesi del penalista Gonzalo Boye, que  l'Eurocambra no els podia treure aquesta protecció, i  que alhora, les euroordres de detenció dictades contra el president Puigdemont per part del jutge Llarena pel cas de l'1-O "eren il·legals".

A l'espera de la sentència del TJUE, els polítics catalans, amb la sentència de Junqueras i aquest primer posicionament, han guanyat una major protecció enfront del regne d'Espanya. Per la seva part, amb l'anunci de la seva candidatura a les eleccions del 16-M, el president Puigdemont tanca la seva etapa  a la cambra europea.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!