Gonzalo Boye és conegut per ser l'advocat del president a l'exili, Carles Puigdemont, però també ho és per ser demolidor i irònic a les xarxes, sobretot a X, l'antic Twitter. Pocs minuts després que es fes públic que l'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) defensa anul·lar la decisió del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) del juliol del 2022 que va declarar inadmissible el recurs dels eurodiputats de Junts Carles Puigdemont i Toni Comín pel rebuig inicial del Parlament Europeu a donar-los l'escó, Boye s'ha posat mans a l'obra a X. Boye s'ha dirigit a Adrián Vázquez, eurodiputat de Ciutadans, i li ha preguntat directament com li va "la venda de fum". Vázquez és el president de la Comissió d'Afers Jurídics del Parlament Europeu i sempre ha defensat que Puigdemont i Comín no tenien dret a l'escó:

En la mateixa línia, l'advocat ha recordat que en moltes ocasions s'ha posat en dubte la seva defensa, però ell tenia clar que sabia el què es feia: "Ens van tractar com si fóssim extraterrestres... però teníem raó". 

I no s'ha quedat aquí, Boye encara ha fet una altra piulada, irònica, però que alhora demostra alegria pel pronunciament de l'advocat general del TJUE: "Hi ha dies que són millors que d'altres i alguns són molt, molt bons... especialment quan l'advocat general deixa clar que sempre hem tingut la raó".

Tenien dret a l'escó des del primer moment

L'opinió no vinculant publicada aquest dijous per l'advocat general del TJUE Maciej Szpunar —el mateix lletrat que va emetre l'opinió no vinculant pel cas de la immunitat de Junqueras— respon al recurs en cassació que Puigdemont i Comín van presentar a la decisió del TGUE del juliol del 2022 de considerar inadmissible el recurs que tots dos eurodiputats havien presentat contra el rebuig inicial del Parlament Europeu a donar-los l'escó. En les seves conclusions, l'advocat general defensa tant anul·lar la decisió del TGUE com de Tajani de negar-los l'escó el 2019. Així, el lletrat aposta per donar la raó a Puigdemont i Comín en considerar que havien d'agafar l'escó des del primer moment només pel fet d'haver estat escollits eurodiputats.

Segons l'advocat general del TJUE, la decisió de Tajani d'agafar com a referència la llista definitiva notificada per la Junta Electoral Central (JEC), en la qual no figuraven ni Puigdemont ni Comín per no haver jurat la Constitució, tal com exigeix la legislació espanyola, "no reflectia de forma fidel i completa els resultats" dels comicis europeus en què tots dos  eurodiputats havien estat escollits. A més, el lletrat subratlla que la negativa a donar-los inicialment l'escó també va provocar una suspensió a Puigdemont i Comín dels drets associats a la condició d'eurodiputats i remarca que "cap precepte d'aquest dret autoritza un estat membre a suspendre les prerrogatives dels membres del Parlament Europeu".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!