El president a l'exili Carles Puigdemont ha celebrat aquest dimecres l'absolució del major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, i tota la cúpula d'Interior per l'1-O. El president ha lloat la tasca de Trapero a través de les xarxes i ha celebrat que el major "tingués clar quin cos policial s'escau a una societat democràtica".

"Sempre vaig saber que no era partidari de la independència. Però també sabia de les seves conviccions democràtiques. Per a mi era suficient", ha dit Puigdemont després de conèixer la sentència.

Tot i això, el president ha recordat que "la injustícia continua" i criticat que "s'hagi donat crèdit a uns responsables policials espanyols que sabien que estaven construint un cas sense fonament. I van mentir".

A més, segons Puigdemont, això demostra que la condemna de l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, dels presidents d'Òmnium i l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, i de la resta de presos polítics ha estat "una pura decisió d'Estat". "No va ser, no podia ser, un acte de justícia. Era escarment i venjança", ha conclòs.

La sentència

L'absolució és un cop de puny a la Fiscalia i als seus arguments, que no han pogut aguantar l'acusació ni tant sols de desobediència. El Ministeri Públic recorrerà, amb tota probabilitat, la sentència que ha desvinculat clarament el cos dels Mossos d'Esquadra de l'estratègia independentista del Govern i que deixa amb un gran interrogant la situació de Joaquim Forn, exconseller d'Interior, condemnat per sedició per instrumentalitzar el cos contra els poders de l'estat espanyol.

Els magistrats Ramón Saéz y Francisco Vieira consideren que no ha quedat acreditat que els acusats "haguessin tractat d'impedir o dificultar el compliment de les resolucions del Tribunal Constitucional, del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya o de la Fiscalia Superior de la Comunitat Autònoma" ni que s'haguessin posat d'acord amb els líders del procés independentista, o donessin suport als seus actes propiciant la passivitat de la policia autonòmica.