El diari The Times, un dels més prestigiosos del Regne Unit, ha dedicat avui un reportatge a doble pàgina (que requereix subscripció per consultar-lo) al president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, dues setmanes després que es fes pública la sentència al procés. En l’article, Puigdemont desgrana la resposta del govern espanyol a la mobilització ciutadana independentista i les conseqüències de la tercera euroordre de detenció immediata que va dictar el Tribunal Suprem. L’article és molt dur amb l'executiu de Sánchez, a qui acusa directament de vetar Puigdemont de prendre possessió de l'escó d’eurodiputat.

"Una de les raons per les quals l'Estat no ha aconseguit sobreposar-se al moviment independentista és perquè hem dissenyat un conflicte en termes del segle XXI", afirma Puigdemont al diari conservador –independent però conservador. "Espanya respon amb eines del segle XIX i XX", argumenta.

El diari recorda que el Govern va oferir converses immediatament després del referèndum i que aquestes sempre van ser rebutjades. En aquest sentit, relata que dilluns el president espanyol, Pedro Sánchez, va visitar Barcelona però es va negar a parlar amb el president de la Generalitat, gest que Puigdemont qualifica d’“error”.

Acusar els catalans i negar el diàleg amb Catalunya, diu Puigdemont, afavoreix electoralment els partits espanyols de cara el 10-N. Tot i així, el president assegura que el moviment independentista “no és un suflé” i es mostra convençut que continuarà creixent” utilitzant “les xarxes socials i les convencions internacionals sobre drets humans” com a armes.

Euroordre per sedició

El diari acusa el govern espanyol de considerar Puigdemont com l’enemic públic número u. Posa d’exemple que s’han dictat tres ordres europees d’arrest contra ell tot i que la justícia belga va desestimar la primera “per motius processals el 2017”.

Puigdemont insisteix que el fet que es dicti una euroordre pel delicte de sedició contra ell és un “crim del segle XIX” i defineix l’escorcoll al despatx del seu advocat, Gonzalo Boye, “com un entrebanc que volia fer la seva vida més difícil en un moment clau”.

Sobre una hipotètica extradició, Puigdemont assegura que si es veu obligat a tornar a Espanya, estarà “condemnat a més de 13 anys de presó".

La sentència invalida la justícia espanyola

La sentència “draconiana” als líders independentistes és per a Puigdemont "la confirmació que a Espanya no hi ha justícia”, i apunta al The Times que la decisió de Marchena és “una decisió de venjança”.

"La intenció de la justícia espanyola no era només condemnar, sinó expressar un missatge clar a les generacions futures: 'No ho tornis a intentar'”. Per Puigdemont la sentència té l’objectiu de frenar els anhels de tornar a fer un referèndum d’autodeterminació. Justament això, diu, “explica per què volem ser independents, per què reivindiquem més democràcia”. Però la resposta sempre és la mateixa: “Davant nostre només hi ha repressió”, conclou Puigdemont.