L'endemà que el Parlament Europeu hagi aixecat la immunitat de Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín, el president a l'exili està convençut que tot i haver perdut la batalla parlamentària, la "batalla política s'està guanyant". Per Puigdemont, el fet que "tot i les ingerències espanyoles" el 42% del Parlament hi hagi votat en contra és un senyal que constata que el cas català ha ressonat més enllà de les fronteres i, per tant, "una victòria".

"Hem aconseguit que hi hagi rellevància política en el vot del suplicatori i això vol dir que ja no és un afer intern. És això el que volíem fer: introduir el conflicte català en la política europea", ha reafirmat l'ara eurodiputat en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Per Puigdemont, ara segueix la cursa judicial que fa anys que juguen i considera que el fet que la causa arribi al TJUE és una bona notícia. Al seu entendre, a Estrasburg podran lluitar en igualtat de condicions —no com a l'Eurocambra, "on l'estat espanyol pressiona"—  i es podrà reparar "la reputació del Parlament Europeu i el dany a la democràcia europea, que avui està una mica més feble que ahir". 

De fet, els eurodiputats ja havien demanat fins en 30 ocasions que la qüestió arribés als tribunals europeus, on al·legaran que el cas és una "persecució política".  La seva defensa ja es prepara per a una batalla judicial d'un any al Tribunal de Justícia de la Unió Europea abans d'enfrontar-se a l'euroordre a Bèlgica i Escòcia. 

Toni Comín, Carles Puigdemont, Clara Ponsatí EFE

Imatge: Toni Comín, Carles Puigdemont i Clara Ponsatí després del suplicatori / EFE

El nou Govern

Pel que fa a la formació d'un nou Govern a la Generalitat, Puigdemont ha reivindicat que Junts hauria de tenir "per lògica" la presidència del Parlament. Segons ha explicat, en aquests moments els equips negociadors d'ERC i Junts estan treballant per "restaurar les bases de les seves relacions" i ha advertit que cal un executiu capaç de "fer front a la crisi econòmica i social de la Covid, a la lluita antirepressiva i a la resolució del conflicte polític amb l'amnistia i l'autodeterminació".

En el que no té esperances és en les relacions del nou Govern amb l'Estat, una qüestió en què Puigdemont s'ha mostrat un cop més escèptic. El president ha reiterat que tant si governa el PP com el PSOE "continua la repressió" i ha considerat que la taula de diàleg és "retòrica buida i gesticulació inútil".

En aquest sentit, ha demanat que s'abandonin les paraules i comencin els fets, ja que per ell, ara mateix no hi ha una taula on hi hagi "realment diàleg i negociació". "L'independentisme ha de lluitar per no caure en la fantasia i ficció que ven l'Estat", ha demanat.

Imatge principal: Carles Puigdemont al Parlament Europeu / EFE