El debat al ple del Parlament Europeu de les conclusions de la reunió del darrer Consell -i en particular sobre les relacions futures amb el Regne Unit en el tram final de negociació del Brexit- ha servit perquè el president de JxCat, Carles Puigdemont, posés en evidència les diferències entre el tracte que ha donat Espanya i el Regne Units als referèndums independentistes plantejats a Catalunya i Escòcia.

Londres necessita mostrar un cop més com actua una democràcia madura. El Regne Unit ha de demostrar a la UE que el referèndum és quelcom sobre el que posar-se d’acord. No una excusa per tancar els rivals polítics a presó com ha fet Espanya”, ha advertit Puigdemont en relació a la reivindicació escocesa de un nou referèndum després de la votació que va celebrar el 2014.

L’eurodiputat català ha subratllat que el Brexit recorda que “les fronteres canvien” -"com tots sabem", ha afegit- i ha recordat que les enquestes mostren que el suport a la independència d’Escòcia ha pujat en els sondejos fins als 58%. “El futur d’Escòcia està en mans dels escocesos i esperem que Westminster torni a donar un exemple al món sobre com tractar aquesta mena de situacions”, ha reclamat.

Aviat referèndum a Escòcia

En una intervenció que ha estat acollida amb aplaudiments en un hemicicle mig buit a causa de la pandèmia, Puigdemont ha pronosticat que “molt aviat Escòcia votarà per decidir el seu futur” i ha advertit que “la casa de la democràcia europea ha d’estar oberta per la seu retorn immediat” dins de la Unió.

Puigdemont ha mostrat la confiança que hi hagi un bon acord sobre el Brexit, que les empreses puguin continuar operant amb normalitat tant al Regne Unit com a Europa i ha advertit que Europa afronta una de les pitjors crisis de la seva història per la qual cosa caldria “no empitjorar-la amb jocs polítics”.