El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha proposat aquest dimecres un paquet d'esmenes a l'informe final de la comissió del Parlament Europeu (PE) que investiga l'ús de programaris d'espionatge com Pegasus i Candiru. L'objectiu és denunciar la persecució contra l’independentisme català, introduint més referències al CatalanGate en l'informesegons han detallat en un comunicat. Concretament, el text que ha presentat l'eurodiputat de Junts fa referència a l'espionatge fet a polítics catalans, membres de l'Assemblea Nacional Catalana, però també a activistes i advocats.

Les esmenes presentades busquen, entre altres, denunciar el cas del lletrat Gonzalo Boye que, segons recull l'informe del CatalanGate fet pel Citizenlab, va ser víctima de fins a 18 intents d’espionatge a través de programes maliciosos entre els mesos de gener i maig del 2020. Precisament durant aquest temps Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí es trobaven preparant l'estratègia davant el suplicatori de l'Eurocambra.

Negativa del govern espanyol

En les esmenes, el president a l'exili denuncia la manca de voluntat de l'Estat espanyol d'investigar l'espionatge, tot recordant que el Congrés de Diputats es va negar a crear una comissió d'investigació per les espies fetes utilitzant el programari Pegasus. També assenyala "la no proliferació de diferents demandes judicials per tal d’investigar l’espionatge a l’independentisme català". Tot i aquestes traves, Puigdemont destaca que finalment no han pogut evitar organitzar una missió oficial del Comitè de Pegasus per investigar el CatalanGate.

L'informe del Bundestag

A banda, el text presentat fa menció a un informe elaborat pel Bundestag, el qual apunta que aquest tipus d'espionatge en territori federal alemany és il·legal. Cal recordar que s'ha denunciat un presumpte seguiment a Carles Puigdemont per aconseguir la seva detenció a Schleswig-Holstein.

L'informe fet pel servei científic del Bundestag sobre l'espionatge del CNI espanyol al president Puigdemont en territori alemany, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, va concloure que l'actuació del servei secret espanyol a Alemanya seria "inadmissible" i fins i tot seria "punible". El text, que ha estat elaborat a petició del partit Die Linke, assenyala que només seria legal una actuació com aquesta si hi hagués una prèvia autorització de les autoritats alemanyes, cosa que no va passar. "Les activitats dels serveis d'intel·ligència estrangers a Alemanya són generalment inadmissibles com a exercici d'un poder estatal estranger, tret que la República Federal ho permetés", apunten.

En aquest sentit, precisen que això també inclou la prohibició de la vigilància de les telecomunicacions en territori alemany, cosa que quedaria vulnerada amb el programa Pegasus. L'informe no concreta si Puigdemont i Boye van ser efectivament espiats pel CNI a Alemanya, perquè segons detallen el legislatiu alemany no té aquesta informació, però descriu quin és el reglament i quines lleis es vulnerarien si fos així.