La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, s'ha reunit aquest dimarts al Canadà amb Ronald Deibert, director del centre de recerca CitizenLab, organisme que va destapar el CatalanGate, el cas d'espionatge que va afectar, almenys, 65 líders independentistes. La trobada, que ha durat 40 minuts, ha servit per conèixer com avança la investigació sobre aquest escàndol. Tanmateix, Alsina ha explicat durant la reunió les mesures que el Govern està realitzant a nivell internacional per denunciar l'espionatge massiu a l'independentisme. La consellera ha manifestat, després de la trobada, que "la investigació que va permetre destapar l'espionatge a 65 persones vinculades a l'independentisme català, entre elles 4 presidents de la Generalitat, és només la punta de l'iceberg". Novament, Victòria Alsina ha instat el govern espanyol a "depurar responsabilitats polítiques" pel CatalanGate.

Encara sobre la reunió, la consellera ha expressat que l'objectiu d'aquesta ha estat "conèixer com el CatalanGate connecta amb la conversa global que té CitizenLab, totes les investigacions d'aquest tipus que du a terme aquesta institució 100% independent vinculada a la Universitat de Toronto". Alsina també ha detallat a Ronald Deibert "les accions que està fent el Govern per denunciar el CatalanGate, que no només afecta membres del Govern, polítics i activistes, també periodistes i advocats; accions que fem davant de l'Organització de les Nacions Unides, la Unió Europea i el Consell d'Europa".

Visita al Quebec i al Canadà

La reunió entre Alsina i Deibert es produeix en el marc del viatge institucional de la consellera al Canadà i al Quebec. La titular del Departament d'Acció Exterior i Govern Obert s'ha desplaçat fins allà amb motiu del 25è aniversari de l'acord de cooperació bilateral entre Catalunya i Quebec. Aprofitant l'avinentesa, s'ha formalitzat un nou pla de treball entre ambdós territoris per als propers dos anys, fins al 2024. Aquesta renovació de la cooperació ha tingut lloc en la 10a reunió del Comitè Mixt Quebec-Catalunya. Els aspectes que es prioritzen en aquest nou acord són el desenvolupament econòmic, la recerca i la innovació, la cultura, l'educació i la formació. Altres qüestions que també es busca abordar són el canvi climàtic i la biodiversitat, així com possibles col·laboracions en matèria d'intel·ligència artificial, tecnologia digital o temes referents al mar.

La visita d'Alsina s'allargarà durant tota la setmana amb diversos actes. Aquest mateix dimarts, la consellera d'Acció Exterior es reuneix amb Éric Caire, ministre de la Ciberseguretat del Quebec; i Nadine Girault, ministra de Relacions Internacionals i de la Francofonia quebequesa. També es trobarà amb periodistes, acadèmics, diputats, activistes i empresaris del Quebec, així com amb membres de la comunitat catalana en aquest territori. Un altre dels compromisos d'aquest dimarts és la visita al mural de Jordi Bonet (1932-1979), escultor català que va viure al Quebec, que es troba al Grand Théatre. Es retrà un homenatge a l'artista. L'endemà, Victòria Alsina participarà en una sessió de l'Assemblea Nacional del Quebec.