El Parlament ha demanat aquest dijous "disculpes a les societats i institucions hereves de l'explotació colonial i l'esclavitud" i ha instat la Generalitat a exigir també al govern espanyol que "condemni i demani disculpes oficials" per aquest mateix motiu.

La cambra catalana ha aprovat -amb els vots de JxCat, ERC, els comuns i la CUP, l'abstenció de PSC-Units, el rebuig de Ciutadans (Cs) i la no participació en la votació del PP- una moció presentada pel diputat del grup republicà Ferran Civit.

En el seu torn de paraula, Civit s'ha dirigit directament al president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, a qui li ha dit que li "recull el guant" després que el passat 26 de març el mandatari mexicà demanés per carta al rei d'Espanya, Felip VI, i al papa Francesc una revisió històrica de la Conquesta i la Colònia.

El Parlament, així mateix i amb la mateixa correlació de forces, "assumeix les responsabilitats morals de la participació de Catalunya en el colonialisme i l'esclavitud dins l'imperialisme espanyol" i "lamenta que la majoria de les institucions hereves de les antigues metròpolis, incloent l'Estat Espanyol, hagin fet cas omís a les demandes de reparació moral de les antigues colònies".

Durant la seva intervenció, Matías Alonso (Cs) ha dit que l'"única raó de ser" d'aquest text és demostrar que "el pitjor de la humanitat" és "la mera existència d'Espanya".

Alejandro Fernández, del PP, ha dit que la votació d'aquesta moció es contraposa a la incapacitat d'alguns grups de la cambra "d'empatitzar amb el que ha passat fa quatre hores", en referència al boicot d'aquest matí d'uns estudiants a un acte en el que participava la número u del PP per Barcelona per al 28-A, Cayetana Álvarez de Toledo, a la Universitat Autònoma de Barcelona.