L'espanyolisme ha tingut aquest dimecres, 12 d'octubre, l'oportunitat de donar un cop de puny sobre la taula a Catalunya. I, un any més, ha tornat a fracassar. Enmig de les grans mobilitzacions per la Diada de l'11 de setembre (que va reunir 700.000 persones a la manifestació unitària de l'independentisme) i pel cinquè aniversari de l'1 d'octubre, l'unionisme ja va sortir als carrers de Barcelona per exigir el compliment de la sentència que imposa el 25% de castellà i la fi de la immersió lingüística. Una mobilització que va flaquejar perquè, malgrat la gran campanya propagandística i els autocars organitzats des de la resta de l'Estat, només va aconseguir atreure 2.800 persones, segons la Guàrdia Urbana.

 

Però el resultat d'aquest Dia de la Hispanitat a la capital catalana ha estat força similar: l'espanyolisme ha tornat a fer figa. Només 2.200 persones, segons la policia municipal, lluny de les "50.000 o 60.000" que han calculat els organitzadors, i que no s'ha ajustat gens a la realitat. I és que el gruix de manifestants pròpiament dit que ha encapçalat la mobilització ha estat força irrisori. De fet, la marxa també ha comptat amb una rua de "més de 2.000 ballarins hispanoamericans", en paraules dels organitzadors, la qual cosa significa que hi havia aproximadament el mateix nombre de manifestants que de dansaires. Si es tenen en compte els centenars d'estrangers que s'han aplegat per veure la desfilada protagonitzada per les comunitats de Bolívia, el Perú i l'Equador al ritme de la música tradicional, queda clar que ballarins i turistes han superat el total d'espanyolistes. La xifra, a més, queda per sota dels 3.700 que es van comptabilitzar l'any passat i de les desenes de milers que es van assolir abans de la pandèmia.

Manifestació 12 octubre hispanitat puigdemont / Foto: Miquel Muñoz

Alguns manifestants vestits amb indumentàries singulars / Foto: Miquel Muñoz

Manifestació 12 octubre hispanitat cartell / Foto: Miquel Muñoz
Cartell vist durant la manifestació pel 12 d'octubre / Foto: Miquel Muñoz

Omnipresència de banderes espanyoles i escarni a TV3

La mobilització ha començat a les 11.30 hores a la cruïlla del passeig de Gràcia amb el carrer Provença, però ha trigat força estona a omplir-se. Amb retard, els pocs milers de manifestants han començat a desfilar per una avinguda que ha estat retocada per complir els deliris de l'espanyolisme: l'Asociación Unión Brigadistas s'ha organitzat aquesta matinada per omplir la via de banderes rojigualdas. Una simbologia que no ha faltat entre els manifestants, que l'onejaven o portaven al voltant del seu cos com una peça de roba més. Entre els assistents, també un important grup de joves que ha estat el més actiu vociferant càntics com ara "Puigdemont, a prisión", "Esta es la juventud de España", "Viva Cristo Rey" i "Que vuelva la Guardia Civil, que se vayan los Mossos de aquí". Ells mateixos han protagonitzat un breu escarni contra dues periodistes de la televisió pública catalana mentre entrevistaven un manifestant entre crits de "TV3, manipuladora". La desfilada ha conclòs a la plaça de Catalunya, on s'han organitzat diverses carpes d'entitats a favor d'imposar el castellà a l'escola i S'ha Acabat, així com dels principals partits polítics de la dreta espanyolista.

Precisament les formacions polítiques han volgut aprofitar l'oportunitat per alçar-se amb el protagonisme de la jornada. Més enllà de les planes majors dels partits, Vox ha portat el seu vicepresident, Javier Ortega Smith, a la capital catalana, i Ciutadans ha desplegat una gegant bandera espanyola. Tant la ultradreta i els taronges com el Partit Popular han reivindicat la hispanitat, assegurant que Catalunya té "l'orgull de formar part d'una gran nació" i que l'aportació catalana a la cultura hispana "és incomparable". També han aprofitat l'ocasió per carregar contra l'independentisme, així com l'absència del PSC i enviar dards al president espanyol. "Pedro Sánchez i Salvador Illa s'avergonyeixen de la Festa Nacional", ha criticat Cs, mentre que la ultradreta ha dit que "el separatisme, de la mà de l'esquerra, durant dècades ha intentat torpedinar la unitat d'Espanya".

Manifestació 12 octubre hispanitat vox diputats / Foto: Miquel Muñoz
Javier Ortega Smith i Ignacio Garriga, de Vox / Foto: Miquel Muñoz
Manifestació 12 octubre hispanitat ciutadans diputats / Foto: Miquel Muñoz
Delegació de Ciutadans a la manifestació / Foto: Miquel Muñoz

El feixisme s'aplega a Montjuïc

El centre de Barcelona ha aconseguit evitar ser l'escenari de l'espanyolisme més ultra. Més enllà de la presència de Vox, la ultradreta només ha tret el cap puntualment, amb algun cartell o alguna simbologia amb record franquista, així com algunes samarretes reivindicatives de la Legió espanyola i el partit neonazi Espanya 2000. I és que, com cada any, el feixisme s'ha aplegat lluny d'aquí, a Montjuïc. Una delegació convocada per Democracia Nacional s'ha enfilat des de la plaça Espanya fins a la plaça Sant Jordi entre proclames ultres. Malgrat intentar evitar incórrer en cap delicte d'odi, s'han sentit crits a favor d'Aldolf Hitler, salutacions feixistes i banderes prohibides, així com discursos contra els més vulnerables. Tot i el soroll, aquest any l'assistència ha estat de mínims, amb menys d'un centenar de persones.