El pols que la coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, ha plantejat al president Carles Puigdemont i la seva Crida Nacional per la República s'ha tancat aquest dissabte amb la fins ara líder del partit fora de la direcció i amb la formació demòcrata dirigint-se a un procés de transició cap al nou moviment. 

La contundència de l'aposta ha donat peu fins i tot a què el president, Quim Torra, que no va acudir a l'obertura de l'assemblea divendres, tot i que estava inicialment anunciat, hagi comunicat que participarà en la cloenda. També aquest diumenge es farà l'acte d'homenatge als presos que s'havia d'haver celebrat dissabte i que, segons algunes fonts, es va anul·lar per voluntat dels dirigents demòcrates empresonats de no ser "utilitzats" per la direcció.

Bonvehí-Nogueras

Quan aquest diumenge es tanqui l'assemblea, el PDeCAT estarà dirigit per una nova executiva, presidida pel fins ara número dos de Pascal, David Bonvehí, i amb la diputada al Congrés Míriam Nogueras com a vicepresidenta; incorporarà membres molts propers a Puigdemont com els conselleres Damià Calvet i Miquel Buch, o el responsable del grup de JxCat, Albert Batet. Tot plegat després que la ponència organitzativa ha passat aquesta matinada de dos a tres el nombre de càrrecs que poden acumular els membres de la direcció i en el benentès que s'accepti en el plenari una esmena per eliminar incompatibilitats dels consellers. En cas contrari, els consellers hauran d'apel·lar a la seva condició de membres del Govern per poder participar en les reunions de la direcció.

També s'ha acordat que seguiran a la nova executiva tots els membres de la direcció de Pascal que vulguin continuar -és a dir, tots tret de dos que ja havien comunicat la baixa, Lluís Font i Meritxell Ruiz-. Però no els acompanyarà Pascal. Tampoc l'alcalde de Molins, Joan Ramon Casals, que havia anunciat una candidatura alternativa en cas que la coordinadora general decidís continuar. No obstant, s'hi incorporaran cares noves, com l'alcaldessa de La Garriga Meritxell Budó

Tot plegat, es tancarà amb una direcció amb al voltant de 25 membres, segons fonts de la negociació, que no tindrà coordinador general ni coordinador d'organització, segons fixa l'anomenat acord de Lledoners.

Crits i tensió

Els debats de la darrera ponència s'han tancat a dos quarts d'una de la matinada amb un final agitat a la ponència d'organització, la 2, on la tensió ha esclatat a l'hora de fixar la composició de la comissió delegada que haurà de conduir la transició cap a la Crida Nacional. El sector afí a Puigdemont ha defensat -i aprovat- que aquesta comissió estigui integrada pel president i vicepresidenta del partit i els quatre consellers empresonats i a l'exili. La direcció sortint reclamava ampliar-la també a representants del partit i el territori, en un intercanvi de parers que ha acabat amb tensió i crits entre Bonvehí i Buch, segons alguns dels assistents.

L'aposta de moderació de Pascal pel que fa el procés independentista s'ha vist replicada per una esmena que no descarta la via unilateral per fer efectiva la República catalana el més aviat possible, que s'haurà de ratificar en el ple. En canvi, la seva reivindicació per mantenir actiu el PDeCAT tot i sumar-se a la Crida de Puigdemont podria trobar resposta en una esmena que condiciona la dissolució del partit a una consulta a la militància.

Al llarg de tot el dia als passadissos del palau de congressos de Barcelona on se celebra l'assemblea les negociacions han estat constants, també les pressions i el creuament de versions, sovint contradictòries, sobre les converses i sobre les múltiples visites els darrers dies a la presó de Lledoners.

Renúncia

La paternitat de la proposta per situar Bonvehí a la presidència del partit és una de les qüestions que ha donat peu a versions directament contraposades. Els crítics asseguren que fa dies que l'havien plantejada, mentre Pascal s'atribueix la iniciativa. No només això, la coordinadora assegura que va ser ella qui va plantejar el tàndem Bonvehí-Nogueras, amb ella com a coordinadora, divendres al matí en una conversa amb el conseller Josep Rull a Lledoners.

Fos o no així, Puigdemont havia deixat clar que no tenia intenció d'acceptar la seva continuïtat al capdavant del partit. Aquesta evidència ha estat fins i tot admesa de manera pública per Pascal quan ha comparegut a mitja tarda davant els mitjans per anunciar la seva decisió de retirar-se. "És evident que la coordinadora del PDeCAT no pot ser que no tingui la confiança del president Carles Puigdemont. Jo no la tinc, com és evident, com s'ha vist", ha admès.

Fonts properes a Pascal asseguraven als passadissos de l'assemblea que la negativa de Puigdemont a què continués al càrrec obeïa a la decisió d'aquesta de recolzar la moció de censura de Pedro Sánchez que va acabar amb la presidència de Mariano Rajoy, atès que aquesta decisió no coincidia amb l'estratègia del president.

Després d'una jornada intensa de pressions i renúncies, aquest diumenge el PDeCAT haurà de tancar la seva primera assemblea nacional amb una nova direcció i una fita clara, la convenció en què aquesta tardor la Crida de Puidgemont es posarà en marxa.