El PDeCAT no renuncia a la unilateralitat. Així ho han aprovat les bases del partit en acceptar una esmena a la ponència política, el full de ruta de la formació, que s'està debatent aquest cap de setmana en una assemblea nacional a Barcelona. El text assegura que el mandat de l'1-O obliga a "els representants del poble català a cercar la forma més ràpida i efectiva de crear una República catalana, preferiblement amb l'acord amb el govern espanyol però sense renuncia a l'exercici unilateral a l'autodeterminació de Catalunya".

WhatsApp Image 2018 07 21 at 21.25.55

Així doncs, els prop de 2.000 associats que entre aquest divendres i aquest diumenge estan reunits al Palau de Congressos de Catalunya per decidir el futur de la formació demòcrata, han decidit apostar per fer "efectiva" la república , "preferiblement" de manera negociada però "sense renunciar" a l'autodeterminació. 

Una altra de les esmenes clau de la ponència política és sobre quan fer efectiva aquesta república, que no ha aconseguit una àmplia majoria i haurà de ser debatuda a plenari. Els dos textos que se sotmetran a votació és si la república s'ha de fer efectiva de manera "immediata" o "el més aviat possible". 

Fora del debat ideològic, l'assemblea del partit ha estat molt marcada per la pugna pel lideratge del partit entre l'actual coordinadora, Marta Pascal, i els crítics, que eren el sector del president Carles Puigdemont. Finalment, Pascal ha cedit a les pressions i ha acabat renunciant. L'assemblea també ha aprovat conduir el PDeCAT cap a la Crida de Puigdemont.