El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha criticat durament el pagament de 25.000 euros per part de la policia patriòtica per aconseguir el suposat compte bancari de Xavier Trias a Andorra. Puigdemont ha assegurat a través del seu compte de Twitter que "amb una mil·lèsima part d'aquestes evidències, qualsevol independentista estaria detingut". Això no és tot, l'eurodiputat ha considerat que a més si això ho hagués fet algun independentista "estaria acusat de malversació i organització criminal". Amb tot, ha lamentat que no cal esperar que passi res "no els faran ni pessigolles". 

La persecució de la policia patriòtica a Trias

La policia patriòtica de l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, hauria pagat 25.000 euros procedents de fons reservats a un agent francès per aconseguir el suposat compte bancari de Xavier Trias a Andorra. La informació sobre aquest compte fals de Trias a Suïssa va ser publicada a la portada de El Mundo, només uns dies abans de la consulta independentista del 9-N del 2014. Segons ha pogut saber El món a RAC1, darrere la filtració d'aquest compte hi ha la policia patriòtica que actuava sota les ordres de Fernández Díaz. Segons el citat mitjà, l'oficial que va facilitar la informació, era un alt càrrec del Servei de Vigilància d'Aduanes de França, que coneixia personalment, Enrique García Castaño, alies 'El Gordo', un dels comissaris de confiança de Fernández Díaz.

L'agent, que era un alt càrrec del cos, disposava de fonts al sistema financer andorrà i tenia accés a la llista Falciani, el document que l'informàtic Hervé Falciani es va emportar de la seu suïssa del banc HSBC amb el llistat que conté els noms d'uns 130.000 potencials evasors fiscals amb comptes no declarats a la sucursal a Ginebra (Suïssa) del banc britànic HSBC. Així doncs, la policia patriòtica esperava que estigués hi hagués una llista hi aparegués algun nom relacionat amb el sobiranisme català. García Castaño, que el 2014 era cap de la UCAO de la Policia Nacional espanyola, havia conegut el confident francès anys enrere, perquè havien coincidit en la lluita antiterrorista al País Basc francès. Tots dos mantenien una relació regular. 

Informació falsa sobre el compte de Trias

Setmanes després de la petició, l'agent francès va comunicar a la policia patriòtica que tenia informació sobre un compte de Xavier Trias. La informació era falsa, però Castaño no ho va comprovar i va traslladar-la a Eugenio Pino, l'aleshores cap de la Policia Nacional espanyola, i a José Ángel Fuentes Gago, el director de gabinet de Pino. Segons Rac 1, Jorge Fernández Díaz estava al corrent de tot plegat. De fet, ha assenyalat que Fuentes Gago, que coneixia l'aleshores cap de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, va programar una trobada d'aquest amb el ministre. La reunió, enregistrada d'amagat, va ser l'octubre de 2014, Fernández Díaz havia escoltat rumors d'un possible compte de Trias a l'estranger, i va posar sobre la taula la possibilitat de filtrar la informació als mitjans. 

La informació es va publicar el 27 d'octubre de 2014, en portada, i Trias va desmentir ràpidament la informació i El Mundo va contraatacar publicant el suposat número del compte de Suïssa. Amb el número a la mà, Xavier Trias es va posar en contacte amb les autoritats del banc suís i aquestes li van respondre que el número no existia.