El Soler, a la Catalunya Nord, ha estat l'espai escollit pel Consell per la República per agrair al món local el seu suport. L'ens ha entregat aquest matí la "Carta de Compromís" als consells locals, la qual completa el procés de creació. Un acte solemne que ha culminat amb un discurs del president a l'exili i president del Consell per la República, Carles Puigdemont, que ha subratllat la importància de la societat civil per tal de culminar el procés d'independència de Catalunya. "La independència és viva, ja ha començat", ha advertit el president. També han participat en l'acte els consellers de l'organisme Lluís Llach, Aurora Madaula, Carme García, Toni Castellà i Lluís Puig i el vicepresident Toni Comín. 

Puigdemont ha dirigit als membres del Consell per la República una arenga per animar-los en la seva tasca en pro de la culminació del procés d'independència i ha defensat que els catalans han exercit l'"autodeterminació no una, sinó moltes vegades". "L'autodeterminació és la guia que ens ensenya com podem fer el camí d'èxit, però no és un desideràtum. No caurà del cel, no es genera per gernació espontània i la tindrem. Es guanya cada dia. Ho vam fer amb la llei al Parlament, fent possible el referèndum i amb la declaració d'independència", ha destacat el president. 

No hi ha marxa enrere

Així mateix, ha fet una crida a evitar el desànim, remarcant que "la independència de Catalunya és viva". "La independència de Catalunya és viva, ja ha començat, és cert que no ha acabat, però si analitzeu tots els processos d'independència de la història, tots tenen un procés declaratiu i poden passar anys abans no culminin. Però si estem avui aquí és perquè aquest procés no té marxa enrere, és inevitable", ha assegurat.

En aquest sentit, ha fet una crida a lluitar "pel reconeixement de la República catalana". "Ens queda un camí llarg i només el podrem fer encadenats a allò que ens uneix amb el primer d'octubre i d'aquesta manera anar-nos autodeterminant", ha explicat. Així mateix, ha defensat que els processos políticament determinants no es poden fer "d'esquena a la gent" i existeix la necessitat d'escoltar la població, mitjançat el vot.

Valors europeus

Una República catalana que s'ha de construir, segons manté Puigdemont, d’acord amb els valors d'Europa. "Venim de molt lluny i anem més lluny, i això ens demana un compromís inequívoc amb els valors d'Europa. Més que mai en aquest moment que sorgeixen ideologies feixistes i autoritàries que amaren la nostra societat. Catalunya té segles de vinculació amb la pau i no pot veure-ho de manera displicent", ha manifestat.

 

Imatge principal, Carles Puigdemont amb la mascareta del Consell per la República / ACN