La nova ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha firmat que l'Executiu de Sánchez vol arribar a un acord amb la Generalitat, però "no està pensant en un referèndum", però si en acords "que pacifiquin la situació política i social a Catalunya". En una entrevista a El País, la ministra ha reiterat un cop més la seva voluntat de diàleg amb el govern català, un diàleg amb moltes línies de vermelles. 

Rodríguez ha mantingut la seva posició: no es parla de res que no estigui a la Constitució. "La posició del Govern no ha variat ni un mil·límetre. És la posició de la Constitució i la llei i d'aquest marc no ens mourem". 

Aleshores, de què vol dialogar la ministra de Política Territorial a la trobada entre els dos governs? De les persones. Rodríguez ha insistit que el més important són les persones, un discurs eteri que fa dies que reprodueix. Quan la nova ministra parla de les persones i el que és important per elles es limita a referir-se a "temes educatius, en matèria de beques, temes d'infraestructures, el ferrocarril ...", segons ha enumerat a l'entrevista. 

Curiosament, en el sac en què la ministra posa el que considera que són les preocupacions dels catalans ha deixat al marge l'habitatge, ja que quan l'entrevistador li ha preguntat si el govern espanyol retirarà el recurs d'inconstitucionalitat contra la llei catalana d'habitatge, Rodríguez ha demanat no fer del tema una qüestió política. "Jo no faria d'això una qüestió política. Són qüestions purament tècniques".

Reivindicar Rubalcaba, però no massa 

En la seva presa de possessió Rodríguez va reivindicar la figura política d'Alfredo Pèrez Rubalcaba. Tot i això, quan ha estat preguntada sobre si també compartia amb l'històric socialista el seu projecte de 2012 per abordar el conflicte a Catalunya a través d’una reforma federal de la Constitució, Rodríguez s'ha desmarcat ràpidament.

La ministrah a al·legat que han passat molts anys i ha repetit que "hi ha una voluntat clara del govern d'Espanya per avançar en el diàleg, d'acabar amb el conflicte a Catalunya, i una disposició d'acordar, pensant sobretot en els homes i dones que viuen a Catalunya". 

Silenci amb els indults i el Tribunal de Comptes 

La ministra Rodríguez ha esquivat mullar-se sobre alguns dels temes que més condicionen la relació entre l'Estat i Catalunya. Sobre si va rebre la notícia de la concessió dels indults als líders independentistes tan malament com els seus companys de partit manxecs, la ministra s'ha limitat ha dit: "Aquells dies estava despatxant llicències d'obres i atenent a la neteja de la meva ciutat" i ha afegit: "Estava molt centrada en les meves ocupacions". 

Respecte als indults Rodríguez s'ha limitat a passar el mort a tot el govern espanyol i el PSC. "El Govern està pendent d'aquest assumpte, i també hi ha un informe de PSC sol·licitat a Consell de Garanties de Catalunya, i estem esperant aquest informe", ha resumit. 

 

Imatge principal: Isabel Rordríguez, ministra de Política Territorial  i portaveu del govern espanyol, en el traspàs de carteres del seu Ministeri / Efe