El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha aclarit al ministre de l'Interior per què no es lliurarà a Espanya, al contrari del que Fernando Grande-Marlaska havia demanat aquest matí. Puigdemont ha argumentat en un tuit que les estructures de l'Estat espanyol estan corrompudes i que cal combatre-ho.

"En un Estat on les seves estructures estan corrompudes, des de la Casa Reial fins als cossos policials, la màxima responsabilitat a assumir és lluitar perquè les seves grapes tacades de tortura i violència no tenallin la vida de milions de catalans que volem viure lliures i en pau", ha indicat Puigdemont.

Quan encara està pendent la celebració d'una taula de diàleg sobre el conflicte de Catalunya amb l'Estat, Fernando Grande-Marlaska, ha demanat avui a Carles Puigdemont que es lliuri a Espanya

El ministre ha utilitzat la seva manera eufemística de dir-ho en una entrevista a La Sexta. "Seria desitjable que Puigdemont fos capaç d'assumir les seves responsabilitats i tornés per resoldre les causes judicials pendents. Això seria la situació ideal", ha indicat.

Puigdemont, que està a l'exili des del 2017, té ara immunitat com a europarlamentari, excepte a Espanya, que no la reconeix i prioritza una ordre de detenció emesa pel jutge Pablo Llarena. El Parlament europeu té pendent de debatre un suplicatori per si aixeca o no la immunitat del president. Si el suplicatori no prospera, tot seguirà igual, i si ho fa, Puigdemont quedarà sota jurisdicció belga com passava abans de ser eurodiputat.