A punt de travessar l'equador de la campanya aquesta matinada, Junts insisteix en un dels objectius clau d'aquests comicis: la mobilització del vot. La presidenciable de JxCat, Laura Borràs, ha apel·lat al vot útil per evitar que es reprodueixi a la Generalitat l'acord de govern que hi ha a l'executiu espanyol, amb socialistes i comuns, als quals ha vinculat amb el suport de l'extrema dreta. Perquè això sigui possible, el cap de llista, Carles Puigdemont, ha cridat a "conquerir" el que ha descrit com "la triple victòria".

En un míting al teatre Margarida Xirgu de Badalona, el líder de la formació ha argumentat que aquestes "tres majories a guanyar" són: una majoria absoluta al Parlament de Catalunya de forces independentistes; que hi hagi més del 50% dels vots independentistes a les urnes —"I ho podem fer", ha assegurat—; i finalment una majoria de vots de JxCat, "fonamental, perquè aquesta majoria treballi en la direcció adequada".

"Només aquesta majoria de JxCat és garantia d'un govern nítidament independentista", ha reblat en un discurs en què, això no obstant, ha evitat les referències a Esquerra, ni tan sols indirectes com ha fet en anteriors mítings.

Mobilitzar indecisos o decebuts

El mateix dia en què el CIS hagi tornat a posar de manifest que un 50% dels votants tenen intenció d'abstenir-se o estan indecisos, Puigdemont ha tancat la seva intervenció cridant a "mobilitzar aquella gent que potser pensa que no ha d'anar a votar o està cansada, i aquella gent que encara no ha decidit el vot".

A tot ells, els ha assegurat que Junts està "en condicions de recuperar les coses" allà on les van deixar després del referèndum de l'1-O.

Banalitzar l'extrema dreta 

Borràs ha aprofitat la seva intervenció per denunciar la votació que s'ha produït avui al Congrés dels Diputats en què PSOE, Podemos, PP, Vox i Cs han tombat una esmena de Junts per excloure els Bombers de la Generalitat de la llei que estableix un marc comú per als cossos de bombers de tot l'Estat. "La LOAPA dels bombers", ha denunciat.

La presidenciable ha burxat en l'aliança del govern de Pedro Sánchez amb Vox en aquesta votació i en la que es va produir la setmana passada amb el decret sobre fons europeus. "Deu ser aquest sentit d'estat que Sánchez li reconeixia fa uns dies a Abascal", ha retret. 

Borràs Badalon / Julio Díaz

Laura Borràs ha participat avui en un míting amb públic a Badalona / Julio Díaz

Cordó sanitari

Borràs ha acusat socialistes i comuns de banalitzar l'extrema dreta i ha cridat a evitar que això es produeixi a Catalunya. Ha lamentat que aquestes formacions veuen trumpistes i xenòfobs per tot arreu, però "és curiós que no els veuen quan voten amb ells". "On és el cordó sanitari que hauríem d'estar fent a l'extrema dreta? On és? Perquè és a les portes del nostre Parlament", ha alertat, a més de recordar que Vox va oferir els seus vots a Illa per arribar a la Generalitat.

"I només una victòria clara de JxCat podrà evitar que aquest govern de comuns i de socialistes arribi a la Generalitat. Nosaltres som aquest vot útil per a moltes coses, però també per impedir això", ha assegurat, a més d'alertar que un govern de socialistes i comuns comportaria una "sucursalització política de Catalunya".

Com abans havia fet Puigdemont, també la cap de llista ha demanat el vot a les "persones que estan decebudes, tristes, enutjades". "És comprensible, que nosaltres també ho estem", ha admès.

L'acte de Badalona, on, aquest cop sí, hi havia públic, ha comptat amb la participació del candidat número tres, Joan Canadell, així com Jaume Alonso-Cuevillas, Aurora Madaula i David Torrents, també membres de la llista de Barcelona. 

 

Laura Borràs durant el míting a Badalona / Julio Díaz