"La impossibilitat de tenir un procés just". El jutge del cas Volhov, Joaquín Aguirre, ha estat enxampat exposant diferents comentaris irònics i en to de befa cap a la figura de Carles Puigdemont. Un comportament que no ha agradat gens a l'advocat Gonzalo Boye, que aquest dijous li ha exigit decòrum i que deixi tant d'insultar com de menysprear el president a l'exili. El mateix Puigdemont tampoc s'ha quedat callat i ha alliçonat el jutge: "A Europa, no podria exercir mai". "I n'he conegut uns quants, de jutges europeus. Sé de què parlo", ha recordat, mitjançant una piulada. El del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), el de la Cort d'Apel·lació de Sàsser (Itàlia), el de l'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein (Alemanya)... Sí, n'ha conegut uns quants.

La crítica del president a l'exili no s'ha acabat aquí. "Fa temps que aportem proves de la impossibilitat de tenir un procés just", ha retret. De fet, ha assenyalat l'existència en aquest procediment "d'un prejudici i una hostilitat manifesta". "En aquest cas, el jutge travessa moltes línies vermelles", ha precisat. I és que Aguirre no es queda curt, amb tot un seguit de comentaris o manifestacions insultants i despectives cap a Puigdemont. Un comportament que ha fet saltar les alarmes de la seva defensa, fins al punt que Boye ha hagut de remetre un escrit al jutjat número 1 de Barcelona perquè mantingui la imparcialitat, el decòrum i el respecte entre institucions.

TUIT Carles Puigdemont sobre Volhov
Piulada de Carles Puigdemont sobre el jutge del cas Volhov, Joaquín Aguirre / @KRLS

Dèbil, covard, amb pànic...

L'escrit de l'advocat recull la transcripció de l'interrogatori realitzat el passat 11 de maig a l'exdirigent de CDC Víctor Terradellas, en el qual el jutge exposa diferents comentaris irònics i en to de befa cap a la figura del president a l'exili. "Vostè ara tracta de blanquejar la figura de Puigdemont dient no, no, que ell no hi estava d’acord. Aleshores, però... és que una cosa és això i una altra es va cagar a les calces, cagar-se a les calces referit a un home (Terradellas riu, amb ganes), a veure, m’he preocupat de mirar-ho...", explica el jutge mentre l'exdirigent de CDC demana permís per riure. I segueix Aguirre: "Sí, sí, rigui perquè és per riure. (Terradellas segueix rient). És que, en català, no li diré qui, però, bé una persona propera a  mi, em diu: no, és que l’expressió en català es va cagar a les calces referit a un home és com especialment humiliant, perquè els homes no porten bragues, porten calçotets. Aleshores quan es diu es va cagar a les calces vol dir, és que és una persona com dèbil, covard...".

Les reflexions sobre l’expressió i el suposat estat d’ànim de Puigdemont no acaben aquí. Més endavant, tornen a sortir: "Li va entrar pànic? Això ho va dir més o menys, si vol parlar prim un tradueix aquesta expressió per, en comptes de es va cagar a les calces, li va entrar pànic, i quan a un li entra el pànic s’escagarrina, no?, doncs ja està, eh?". "I com que li va entrar el pànic va fer la DUI, que la va suspendre i no se sabia què va fer i va marxar en el maleter del cotxe", va seguir en l’interrogatori. En aquest punt, Terradellas va negar que fos així, atès que la suspensió de la DUI va ser anterior i el jutge insisteix a especular sobre la marxa de Puigdemont a Bèlgica. "Bé. Al final el senyor se’n va anar en el maleter del cotxe perquè suposo que continuaria en estat de pànic i ja des de Brussel·les es va sentir més segur i va continuar amb els bitcoins", insisteix. És per comportaments com aquests que tant Boye com Puigdemont han criticat l'actitud d'Aguirre.