L’advocat Gonzalo Boye ha presentat aquest matí un escrit al jutjat número 1 de Barcelona en què exigeix al jutge del cas Volhov, Joaquín Aguirre, que deixi de fer comentaris o manifestacions insultants i despectives cap al president Carles Puigdemont i que mantingui la imparcialitat, el decòrum i el respecte entre institucions. La defensa de Puigdemont reclama saber si Aguirre està investigant el president en aquesta causa per, en aquest cas, personar-se i saber per quin delicte l'investiguen. 

L'escrit recull la transcripció de l'interrogatori realitzat el passat 11 de maig a l'exdirigent de CDC Víctor Terradellas en què explica la conversa amb suposats representants del govern rus a la Casa dels Canonges que haurien ofert 10.000 soldats i finançament per a una Catalunya independent. Entre d'altres qüestions, el jutge pregunta a Terradellas pel “finançament de Waterloo” i exposa diferents comentaris irònics i en to de befa cap a la figura de Puigdemont.

Una persona dèbil, covard

“Vostè ara tracta de blanquejar la figura de Puigdemont dient no, no, que ell no hi estava d’acord. Aleshores, però,... és que una cosa és això i una altra es va cagar a les calces, cagar-se a les calces referit a un home (Terradellas riu, amb ganes), a veure, m’he preocupat de mirar-ho...”, explica el jutge mentre Terradellas demana permís per riure.

 

I segueix el Aguirre: “Sí, sí, rigui perquè és per riure. (Terradellas segueix rient). Se que, en català, no li diré qui, però, bé una persona propera a mi, em diu: no, és que l’expressió en català es va cagar a les calces referit a un home és com especialment humiliant, perquè els homes no porten bragues, porten calçotets. Aleshores quan es diu es va cagar a les calces vol dir, és que és una persona com dèbil, covard...”

Les reflexions sobre l’expressió i el suposat estat d’ànim de Puigdemont no acaben aquí i tornen a sortir més endavant. “Li va entrar pànic? Això ho va dir més o menys, si vol parlar fi un tradueix aquesta expressió per, en comptes de es va cagar a les calces, li va entrar pànic, i quan a un li entra el pànic s’escagarrina, no?, doncs ja està, eh?”, afegeix.

Entra en pànic i marxa en el maleter del cotxe

“I com que li va entrar el pànic va fer la DUI, que la va suspendre i no se sabia què va fer i va marxar en el maleter del cotxe”, va seguir en l’interrogatori.

En aquest punt Terradellas va negar que fos així, atès que la suspensió de la DUI va ser anterior i el jutge insisteix a especular sobre la marxa de Puigdemont a Bèlgica. “Bé. Al final el senyor se’n va anar en el maleter del cotxe perquè suposo que continuaria en estat de pànic i ja des de Brussel·les es va sentir més segur i va continuar amb els bitcoins”, insisteix.

Finançament de Waterloo

A l’interrogatori torna a aparèixer el suposat finançament per part de Terradellas de l’estada de Puigdemont a Brussel·les que aquest nega. De fet, l’interrogatori a l’exdirigent de CDC era per la causa del cas Diputació, sobre subvencions a entitats afins a CDC, de la qual, de la qual el cas Volhov n’és una derivada.

També l’advocat de Terradellas l’interroga sobre la suposada relació posterior a aquelles cites dels interlocutors russos amb Puigdemont, i aquest les nega tenir-ne cap constància, ni que s’hagi fet cap gestió en aquest sentit, així com també nega haver portat diners o bitcoins al polític exiliat. De fet, nega haver tingut cap encàrrec mai del president per fer cap treball, ni tenir cap relació amb cap entitat vinculada al president ni amb els exiliats.

L’escrit de Boye denuncia que de l’interrogatori es desprèn “un clar interès d’aquest jutjat per la figura i activitats del MHP Puigdemont, com si d’un investigat es tractés” i “un absolut menyspreu per al seva persona”.