Pilotes fora. Víctor Terradellas, exsecretari de relacions internacionals de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) fins al juny del 2016 i president de la fundació Catmon, ha negat qualsevol vincle del president Carles Puigdemont amb una suposada trama russa per aconseguir suport financer per la independència de Catalunya, avui davant del jutge, segons fonts judicials. Terradellas està investigat en la causa del cas Diputació, sobre subvencions  a entitats afins a CDC i en aquest cas ha respost que les ajudes que rebien s’encarregava de la seva tramitació Francesc de Dalmases, que en ser diputat de Junts només pot ser investigat pel TSJC, i  ja ho va refusar un cop.

El titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, ha aprofitat per interrogar durant unes tres hores Terradellas per la causa del cas Volhov, una derivada del cas Diputació, que es va reobrir en trobar al mateix Terradellas uns àudios, en els quals afirma que el president Puigdemont “es va cagar a les calces” quan uns enviats russos  van dir-li que li donarien suport amb 10.000 soldats russos si els permetia el negoci de les criptomonedes. El fiscal anticorrupció, Fernando Maldonado, ha mostrat la seva objecció davant l'interrogatori perquè la citació d’avui només era pel cas Diputació.

 

Soldats

En l’interrogatori, dirigit pel jutge Aguirre, Terradellas, amb el seu advocat Francesc Sánchez,  ha explicat que va participar en dues reunions amb Puigdemont i els suposats representants de l'entorn del govern rus, el 24 i 25 d’octubre de 2017, a dos dies de l'anunciada declaració d’independència de Catalunya, al final suspesa. Terradellas ha aclarit al jutge que els representants russos, portats per Jordi Sardà Bonvehí,  volien saber que quan  Catalunya fos un país independent com es finançaria i que ells oferien fer-ho amb  el negoci de les criptomonedes. Un d’ells va dir-li  que “un cop fossin un estat” els podria oferir 10.000 soldats russos. Fins ara, s’havia associat aquesta oferta per lluitar contra l’Estat espanyol. “El president no se’ls va creure mai”, ha assegurat Sáchez  en declaracions a la premsa, i ha aclarit que quan Terradellas afirma que “es va  cagar a les calces”, volia dir que “no en volia saber res d'ells”. Terradellas també ha negat davant del jutge que ell no va enregistrar aquestes afirmacions que va fer davant l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell i de l’exresponsable David Madí, en dues entrevistes per separat i que la Guàrdia Civil va trobar en el seu mòbil el 2018 en ser detingut.

Dilluns des de l’oficina del president Puigdemont es va confirmar que va mantenir una reunió la vigília del 27 d’octubre a la Casa dels Canonges, a petició de Víctor Terradellas, amb dos ciutadans russos, com havia fet amb altres autoritats i sense arribar a cap compromís. El Periódico  va revelar el mateix dilluns que en la segona reunió va participar Nikolay Sadavnikov, a qui atribueix vincles amb el ministeri d'Exteriors rus i amb una empresa de Panamà, i  també  Sergey Motin, del qual explica que va deixar sense paga un tractament a una clínica de Barcelona i posteriorment va morir de càncer.  També hi era Sardà Bonvehí, implicat en una suposada estafa sobre venda de gas a Ucraina, a més de Terradellas.

Terradellas ha admès  al jutge que va viatjar a Rússia l’any 2018, però ho ha atribuït a motius personals i privats i que no va anar-hi per cap encàrrec de Puigdemont. “Terradellas és un home interessat en el món internacional i la cooperació des dels anys 90”, ha declarat el seu advocat.

Cas Diputació

El jutge Aguirre té obert el cas de la Diputació  de Barcelona des de l’any 2016. En el cas de CatMon  i Igman estan en qüestió subvencions a partir del 2012 al 2016, i segons l’informe policial, en aquests anys van rebre 429.091 euros  de l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació i la Generalitat. Quan el jutge va elevar la imputació de Dalmeses al TSJC, afirmava en l’informe que “Terradellas i Dalmases vivien de les subvencions”.  L’advocat Francesc Sánchez ha afirmat que Terradellas “ha negat amb rotunditat que Catmón servís com a rentadora de diners per a CDC, com se l’ha acusat”.