Finalment i després de mesos d'espera, els eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí tornen a tenir immunitat plena. Així ho ha decidit el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que anul·la la interlocutòria del Tribunal General (TGUE) i suspèn cautelarment els efectes del suplicatori del Parlament Europeu i les seves decisions relatives a aixecar la immunitat els líders independentistes. El TJUE considera així que existeix el risc que als exiliats se'ls violin els seus drets i les immunitats associades al seu càrrec com a europarlamentaris mentre no es resol la causa principal. A principis d'abril, la Comissió Europea i Espanya defensaven davant el Tribunal un examen limitat dels drets fonamentals a l'hora d'executar euroordres, llavors els exiliats van reivindicar que el dret de la UE i el dret internacional donen més marge per revisar possibles vulneracions de drets fonamentals. L'advocat del president Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ho ha explicat així a Twitter: "Estimada la cassació interposada en contra de la retirada de les mesures cautelars de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí del 30 de juliol". 

TUIT Boye
Tuit de l'advocat Gonzalo Boye

Ara, el TJUE ha suspès cautelarment els efectes del suplicatori, argumentant que la demanda del retorn de les cautelars sol·licitada pels eurodiputats de Junts "compleix el requisit d'urgència" i que el fet que no hagin estat detinguts fins ara "no significa que no puguin ser-ho". La decisió del tribunal amb seu a Luxemburg arriba després que els tres eurodiputats presentessin al novembre un recurs a la decisió del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) de desestimar les cautelars per la seva immunitat. Així ho va decidir el 30 de juliol el TGUE, quan va retirar la immunitat als tres exiliats després de tornar-los l'aforament com a mesura cautelar, mentre resolia el recurs que van presentar contra la decisió del Parlament Europeu d'acceptar el suplicatori, sol·licitat pel jutge instructor del Suprem Pablo Llarena. En aquella ocasió, el TGUE va anunciar que desestimava el recurs i aixecava les cautelars, ja que no hi havia el requisit d'urgència davant un dany greu i irreparable com invocaven els eurodiputats i que “no han demostrat que puguin ser objecte d’una detenció imminent”.

El 26 de novembre del 2021 el TGUE insistia que les euroordres contra els independentistes exiliats estaven suspeses arran de la qüestió prejudicial que el jutge instructor Pablo Llarena va presentar a Luxemburg. Amb aquest argument, el vicepresident del TGUE desestimava de nou la petició dels polítics independentistes exiliats que se suspengués l'aixecament de la seva immunitat. Aquesta mesura va ser sol·licitada pels tres eurodiputats després de la detenció de Puigdemont a l'Alguer el passat 23 de setembre.

Toc d'atenció: "Prejudicis personals"

En la seva interlocutòria, el vicepresident del TJUE considera que es compleix el requisit de concessió de les mesures, i aprofita l'ocasió per tocar el crostó al ponent i al president de la Comissió d'afers jurídics del Parlament per haver demostrat "una presa de posició o un prejudici personal contraris als diputats". Anant més enllà, assenyala que el fet que el ponent pertanyi al mateix grup polític en què s'inclouen els eurodiputats de Vox "pot suscitar dubtes legítims sobre un potencial prejudici". Aquest ponent no és altre que Angel Dzhambazki, l'eurodiputat búlgar que va fer la salutació nazi al Parlament Europeu; mentre que el president de la Comissió és Adrián Vázquez, de Ciutadans.