Fa cinc anys que el president a l'exili Carles Puigdemont va ser investit president de la Generalitat i, amb motiu d'aquesta efemèride, ha concedit una entrevista a TV3 on ha parlat del suplicatori, de les eleccions i de la relació del seu partit amb els socis de Govern d'ERC.

Si no hi ha canvis i la pandèmia ho permet, el proper 14 de febrer se celebren eleccions al Parlament i Puigdemont ha opinat sobre el pacte entre ERC i Junts per Catalunya i què passaria si es repetís aquesta unió de cara al futur Govern. "Si ha d'haver-hi un Govern amb els mateixos socis ho hem de fer amb unes altres bases", ha assegurat el president a l'exili.

De la mateixa manera, Puigdemont ha justificat les desavinences entre els socis i ha recordat que "aquest Govern ho ha tingut molt difícil perquè ha vingut després d'un 155 i té funcionaris amenaçats. És normal que un Govern que arriba després de tanta repressió tingui tensions internes".

Sobre els comicis, el president ha lamentat la falta d'unitat de tot l'independentisme, i no només entre el PDeCat i Junts per Catalunya: "El 21 de desembre ja hauríem d'haver anat junts, tal com van fer els nostres adversaris".

"Només hi ha una candidata"

El president encapçala la llista de Junts per Catalunya a les eleccions tot i que no opta a la presidència, qui sí que ho fa és Laura Borràs, i Puigdemont ha subratllat que "només hi ha una candidata, que és ella".

"Tinc companys que volen fer política però no poden. Soc l'únic que repeteix perquè molts són a la presó", ha indicat Puigdemont, al mateix temps que ha recordat que mai ha deixat de lluitar des de l'exili i que ara vol seguir fent-ho.

El suplicatori

Divendres passat, Bèlgica va denegar definitivament l'extradició del conseller Lluís Puig perquè la Fiscalia belga no presentarà recurs davant del Tribunal de Cassació. "No apel·larem la decisió", van assegurar fonts del ministeri públic. El Tribunal d'Apel·lació de Brussel·les va rebutjar dijous en segona instància l'euroordre contra el conseller Lluís Puig en considerar que el Tribunal Suprem no és competent en el cas i que hi ha "risc de vulneració de la presumpció d'innocència" per declaracions de jutges, fiscals i autoritats espanyoles, segons va explicar la defensa de Puig.

D'altra banda, la vista del suplicatori per aixecar la immunitat dels eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, se celebra aquest dijous 14 de gener i la decisió sobre Puig podria fixar un precedent a l'hora d'aixecar o no el suplicatori. 

En aquesta vista de dijous, ha explicat Puigdemont, ell i els seus companys estan "decidits a explicar les raons polítiques que ens porten aquí. Serà la manera de poder explicar el cas dels catalans en una seu europea". A més a més, ha assegurat que demostraran que "hi ha una persecució política i que si ens aixequen la immunitat estarem en mans d'una justícia que viola els nostres drets fonamentals".