El president Carles Puigdemont ha celebrat a través de les xarxes socials que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi absolt els quatre membres de la Mesa del Parlament, que presidia Roger Torrent, per desobediència al Tribunal Constitucional (TC) l'any 2019. Juntament amb Torrent queden absolts, Eusebi Campdepadrós, Adriana Delgado i Josep Costa. Puigdemont ha felicitat especialment aquest darrer, reconeixent que la seva estratègia davant del tribunal ha estat molt eficaç: "L’estratègia de Josep Costa que va aconseguir apartar de la causa els jutges clarament parcials i contaminats ha estat, segurament, decisiva". 

TUIT Carles Puigdemont absolució de la Mesa del Parlament

Costa ha presentat diverses recusacions als jutges que diuen aquesta causa per la manca d'imparcialitat. Concretament, dos jutges van ser recusats: Carlos Ramos i Jesús Barrientos. Puigdemont s'ha referit a aquest darrer específicament en el seu tuit: "No m’imagino Barrientos absolent cap independentista". 

Una sentència amb recorregut

El TSJC ha absolt amb un vot contrari els membres independentistes de la Mesa del Parlament de Roger Torrent. La fiscalia demanava 20 mesos d’inhabilitació i 30.000 euros de multa per a Torrent, Costa i Campdepadrós, i 16 mesos i 24.000 euros per a Delgado per desobeir el Tribunal Constitucional i seguir tramitant propostes de resolució sobre l’autodeterminació i contra la monarquia la tardor del 2019. Tanmateix, el tribunal ha descartat la desobediència i ha afirmat que no ha quedat acreditat els acusats volguessin desobeir els mandats de l’alt tribunal.

Poc després de donar-se a conèixer la sentència, Costa ha anunciat que la recorrerà a Estrasburg perquè "no reconeix la inviolabilitat del Parlament". En una entrevista a TV3, el jurista ha afirmat que la "qüestió no és que m'hagin absolt a mi, sinó que no reconeguin la sobirania del Parlament". "Segueix sent una vulneració de la democràcia, de la separació de poders i un atemptat contra la inviolabilitat parlamentària", ha sentenciat. 

La notícia s'ha rebut al Parlament entre aplaudiment per part de la majoria dels grups que conformen l'hemicicle. Els diputats d'ERC, Junts, la CUP i els comuns han aplaudit Torrent, que era al ple per la sessió de control al Govern. També han aplaudit alguns diputats del PSC, entre ells la portaveu del grup, Alícia Romero. La vicepresidenta primera en funcions de presidenta Alba Vergés ha reivindicat la cambra catalana com a "baluard de drets". "És una gran notícia per la llibertat d'expressió i el dret d'iniciativa dels diputats", ha dit Torrent en una piulada.