L'exvicepresident del Parlament, Josep Costa, anuncia que recorrerà la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en la qual ha absolt els quatre membres de la Mesa del Parlament, que presidia Roger Torrent, per desobediència al Tribunal Constitucional (TC) en el 2019. Costa ha explicat en una entrevista a TV3, que malgrat l'absolució, seguirà portant la causa endavant en el tribunal d'Estrasburg "perquè la qüestió no és que m'hagin absolt a mi, sinó que no reconeguin la sobirania del Parlament". En clau política, el jurista considera que "va contra totes les lleis democràtiques jutjar la institució del Parlament per penalitzar allò que s’ha votat". Costa ha recordat que sempre va declarar que no reconeixia l'autoritat del Tribunal, i, per tant, "no reconec l'autoritat del Tribunal per l'absolució". Segons Costa, el que no es pot fer és un judici a la institució del Parlament per penalitzar allò que s'ha discutit i s'ha acordat en representació dels partits polítics que la gent ha triat. En aquest sentit, insisteix que "segueix sent una vulneració de la democràcia, de la separació de poders i un atemptat contra la inviolabilitat parlamentària". 

"La lluita no estava centrada mai en una absolució personal sinó en defensar la sobirania del Parlament. I aquesta sentència tot i que ens absolgui, no respecta la sobirania del Parlament", ha insistit Costa. Sobre la sentència ha indicat que pel que han pogut saber hi ha un vot particular de la magistrada, que no està d’acord amb l’absolució perquè ella defensava que se'ls havia de posar unes multes, però, en canvi, els altres dos magistrats han aprovat l'absolució. "Ni inhabilitació ni multa", ha conclòs. 

Absolució del TSJC 

El TSJC ha absolt els quatre membres de la Mesa del Parlament per desobediència al Tribunal Constitucional (TC) en el 2019 en haver admès a tràmit el debat parlamentari sobre la independència de Catalunya i la reprovació de la monarquia de forma genèrica. El Tribunal considera que aquests membres de la Mesa no van cometre un delicte desobediència per manca de mandat clar i específic a les providències del Tribunal Constitucional dels dies 10 i 16 d’octubre de 2019. Així, la majoria del tribunal de la Sala Civil i Penal considera que aquelles providències permetien més d’una interpretació. I, d’altra banda, la resolució inclou que no hi va haver dol, que no ha quedat acreditat que els acusats tinguessin coneixement i volguessin desobeir els mandats del Tribunal Constitucional.

El TSJC també es refereix a la inviolabilitat que menciona Costa, i que van al·legar les defenses dels quatre acusats, segons l'Estatut i a la Constitució Espanyola, per la qual negaven que se'ls pogués jutjar en aquesta causa per un suposat delicte de desobediència, en estar protegits per les prerrogatives de la inviolabilitat i immunitat parlamentàries. En aquest sentit, recorden la nova doctrina del Tribunal Constitucional en què quedaria clar que "la Mesa d'un parlament té la facultat d'admetre o inadmetre una proposta de resolució si és inconstitucional, i fins i tot si és manifestament inconstitucional, però aquesta facultat esdevé una obligació d'inadmetre a tràmit una proposta de resolució si és contrària al que ha resolt el TC", com en aquesta situació. 

La plantada de Costa al tribunal

Josep Costa sempre ha defensat la mateixa postura davant la inviolabilitat del Parlament. El passat mes d'octubre, Costa va decidir abandonar el judici del TSJC contra ell i els altres membres de la Mesa del Parlament. Costa que es defensava a ell mateix, va dir que no proposaria cap prova, no interrogaria a cap testimoni i, per tant, no volia participar del judici. El magistrat Carlos Mir el va advertir que no podia deixar sense defensa el seu representat, en aquest cas ell mateix, i va decretar un recés. En declaracions a Catalunya Ràdio l'endemà dels fets, Costa va assegurar que el seu gest d'abandonar la sala era per "fer-se escoltar" i demostrar que "aquest judici no es pot celebrar perquè està ple d'irregularitats". "Els hi vaig voler dir que fins aquí hem arribat", va sentenciar el dirigent independentista.