El Parlament, dempeus. La majoria de diputats de la cambra catalana ha celebrat aquest dimecres amb tota l'energia la decisió que ha fet pública el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, per la qual ha absolt els quatre membres de l'anterior Mesa del Parlament, que presidia Roger Torrent, per desobediència. El motiu pel judici era precisament haver admès a tràmit el debat parlamentari sobre la independència de Catalunya i la reprovació de la monarquia de forma genèrica. A banda de l'ara conseller Torrent, els altres acusats eren l’exvicepresident de la Mesa, Josep Costa; i els exsecretaris Eusebi Campdepadrós (Junts), que fins fa poc era el secretari de l’Administració de Justícia; i Adriana Delgado, alcaldessa d’ERC a Sant Vicenç de Castellet.

L'anunci del TSJC ha arribat aquest dimecres al matí, precisament quan s'estava celebrant l'habitual sessió de control al Govern de la Generalitat al Parlament. I no ha passat desapercebut. La vicepresidenta de la cambra en funcions de presidenta, Alba Vergés, ha interromput la sessió uns minuts per anunciar la decisió de l'òrgan judicial. "Diputades, diputats, acabem de conèixer que el TSJC finalment absol Roger Torrent, Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado...", ha començat a dir. Però Vergés ha hagut d'aturar-se per deixar pas a la reacció eufòrica de la cambra. Els representants d'ERC, Junts i la CUP, així com tots els consellers, s'han posat dempeus i han aplaudit efusivament durant mig minut, mentre que els diputats dels comuns els han acompanyat asseguts. La resta de representants no han reaccionat.

 

"Se'ls jutjava per haver permès el lliure debat parlamentari en aquest hemicicle precisament", ha continuat Vergés. "Considerem inacceptable aquesta judicialització de la política de la qual han estat víctimes. Aquest Parlament ha de ser el baluard de la democràcia del nostre país, una garantia que preservi els drets dels diputats per expressar-se lliurement". La vicepresidenta també ha celebrat la "bona notícia" i ha enviat el seu escalf a tots els absolts. Roger Torrent, ara conseller d'Empresa i Treball, ha rebut directament aquest suport de la cambra i l'actual Mesa, a més d'una abraçada del president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Aragonès: "L'1-O tampoc va ser delicte"

El mateix Aragonès ha aprofitat la seva intervenció posterior, en resposta a Alejandro Fernández, per referir-se a la decisió de la Mesa. "Em sumo a l'alegria dels membres de la cambra per l'absolució del conseller Roger Torrent i la resta de membres de la Mesa", ha arrencat, abans d'afegir que "parlar sobre autodeterminació i sobre monarquia en aquest Parlament no és delicte", en referència a les acusacions a què s'enfrontaven els quatre acusats. "I l'1-O tampoc va ser un delicte, i per tant estic convençut que també guanyarem aquesta batalla".

 

Per la seva banda, Roger Torrent no ha pogut intervenir durant la sessió plenària de la cambra, però sí que ha reaccionat a través de les xarxes socials. L'expresident de la Mesa i ara conseller ha assegurat que la sentència del TSJC és "una gran notícia per la llibertat d’expressió i el dret d’iniciativa dels diputats". "El Parlament ha de tenir autonomia per parlar de tot allò que interessi a la ciutadania, també sobre autodeterminació i monarquia", ha sentenciat.