Finalment JxCat ha desvelat els dubtes sobre el paper que assumirà el seu líder, Carles Puigdemont, a la candidatura de les eleccions al Parlament previstes per al 14 de febrer. Puigdemont no serà candidat a la presidència de la Generalitat però sí que formarà part de les llistes. Així ho ha anunciat ell mateix a través d'un vídeo on argumenta que no pot concórrer als comicis arran de la repressió de l'Estat espanyol, però que malgrat tot vol mantenir el lideratge del projecte.

"He decidit participar a les eleccions per liderar i acabar la feina. Però no ho faig sol. Ho faré al davant d'un equip d'homes i dones preparades per culminar aquest repte. La repressió espanyola m'impedeix de ser candidat a la investidura de la presidència de la Generalitat i no ho seré. Però no renuncio a liderar el projecte. Seré a la candidatura de JxCat, treballaré a fons a la campanya", ha assegurat.

Puigdemont fa aquest anunci poques hores abans que acabi el termini per a la presentació de les candidatures a les primàries de JxCat per assumir el paper de presidenciable. De moment, han formalitzat que hi volen participar, el conseller de Territori, Damià Calvet, i la diputada al Congrés Laura Borràs, mentre que el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, que també s'havia destacat com un dels possibles candidats ha descartat finalment presentar-s'hi. La resta dels membres de les llistes de JxCat s'escolliran en una segona volta de les primàries.

El president de JxCat, que ha explicat que ha rebut milers de peticions per fer aquest pas les quals no pot ignorar, ha advertit que el partit ha de trobar un candidat o candidata que pugui ocupar la presidència de la Generalitat; que aquesta persona tindrà tot el seu suport, per la qual cosa s'encarregarà de "liderar un equip que ha de fer de Junts la força decisiva per liderar el procés".

Govern fort i cohesionat

Puigdemont ha subratllat que Catalunya necessita reprendre el fil de l'1-O, quan més dos milions de catalans van expressar la voluntat de "viure en una república independent". "Hem d'acabar la feina, en sóc conscient; però això només ho podrem fer si la propera legislatura l'independentisme en el seu conjunt és capaç d'articular un govern fort, fort de debò, i això passa en gran mesura perquè JxCat faci un molt bon resultat", ha advertit.

Ha insistit que Catalunya necessita un govern molt fort i molt cohesionat que vetlli pels interessos dels catalans a l'interior del país. "I alhora ens caldrà disposar d'una força exterior que continuï acreditant davant del món que no defallirem, que estem preparats per culminar el procés iniciat fa tres anys", ha reblat.

El líder de JxCat, que ha publicat una part del vídeo a Twitter, afirmant que "persistir és vèncer", ha advertit que si l'Estat persevera en la repressió i la negació, Catalunya ha de perseverar en el seu alliberament i el seu progrés econòmic i social.

En el vídeo, Puigdemont retreu que l'Estat no té cap intenció d'aturar la repressió i que el govern espanyol no ha fet cap pas per avançar cap a una amnistia. "La via del diàleg no ha donat tampoc cap fruit, per absoluta manca de voluntat política del govern de Pedro Sánchez, que ha estat incapaç de formular una proposta per superar el conflicte", ha afegit.