La convocatòria d'eleccions autonòmiques anunciada divendres pel president espanyol, Mariano Rajoy, no té validesa —de moment— pel Govern ni pels membres de Junts pel Sí perquè, com ha volgut deixar ben clar avui el portaveu adjunts d'aquest grup parlamentari, Roger Torrent, a Els Matins de TV3, "les eleccions estan convocades per Rajoy, que no té legitimitat per fer-ho, només la té el president [Carles Puigdemont]".

Torrent ha deixat ben clar que "anirem a treballar amb normalitat com ha fet la presidenta Forcadell" i ha posat de relleu que "avui veurem físicament com s'intenten ocupar les institucions del país". En aquest sentit, ha insistit per activa i per passiva que "la convocatòria d'eleccions és potestat del president de la Generalitat" perquè, com ha recordat, dissabte Puigdemont "va ser molt clar" en el seu discurs des de Girona: " no s'acata l'aplicació del 155".

Ara bé. El portaveu adjunt de JxSí no s'ha mullat a l'hora d'específica quina serà l'estratègia a seguir, tot i que sí que ha admès que "hi ha decisions que en el curt termini no s'acaben d'entendre, però que es fan per defensar la República" i, precisament per això, ha volgut calmar els ànims assegurant que "el que plantegem és que legítimament hem de preservar la República.

Brutal repressió

Lamentant-se que "la repressió de l'Estat ha estat brutal", Torrent no ha descartat que hi hagi "intents d'intoxicar i generar desconfiança en la població", però s'ha mostrat optimista tot persistint en el seu convenciment que "els partits polítics prendran la millor decisió per defensar la República".

Justament en aquest sentit, el portaveu adjunt de JxSí ha advocat, com ja va fer ahir el vicepresident Oriol Junqueras, perquè "tots aquells partits que estem per la defensa de la República, hem de coordinar-nos i buscar una mateixa estratègia". Això sí. Ha garantit que "sigui quina sigui l'estratègia, serà la millor manera de defensar la República".

De moment, però, Torrent ha reiterat que "el que hem de fer és seguir amb la normalitat institucional" precisament perquè "el Govern i la majoria parlamentària estem determinats a fer el que hem de fer". I és que, ha posat damunt la taula, "l'estratègia té molts fronts, ha de ser coordinada i segur que també afectarà als nostres representants de Madrid".