El Consell per la República ja ha superat la fita de les 100.000 inscripcions. La detenció del president Carles Puigdemont i els fets posteriors a l'Alguer van disparar les inscripcions al Consell, que arriba als 100.000 registrats setmanes abans de celebrar les eleccions al seu Parlament.

Inscripcions Consell Republica

Ja són més d'un centenar de miler de persones que confien en l'ens republicà. De fet, només per l'aniversari de l'1 d'octubre un total de 411 independentistes van inscriure's al Consell i aquesta tendència s'ha estabilitzat fins a arribar al número 100.000.

consell república

Comptador del Consell per la República a Twitter @ConsellxRepComp

Eleccions al Consell

Tots els inscrits que ho fessin abans del 18 de setembre, podran votar el 29, 30 i 31 d'aquest mes per constituir el Parlament del Consell per la República. S'hauran d'escollir 121 escons. 

La votació tindrà dues urnes, una on constaran ciutadans inscrits al Consell i una altra on es presenten càrrecs electes (regidors, diputats, eurodiputats, senadors) també membres del Consell. L'urna de ciutadans escull 81 escons, que es voten per vegueries o districtes de Barcelona. L'urna dels càrrecs electes escull 40 escons, i es vota en circumscripció única.

Els candidats

Entre les persones que es presenten a les eleccions hi ha l'actor Toni Albà, l'històric dirigent independentista valencià Josep Guia, l'editor i professor universitari Oriol Izquierdo, i la filòloga i membre de la CUP Blanca Serra, entre d'altres.

Entre els polítics que s'han presentat per a l'urna de càrrecs electes hi ha el president a l'exili, Carles Puigdemont; la presidenta del Parlament, Laura Borràs; els eurodiputats Clara Ponsatí i Toni Comín, a més d'alcaldes i regidors d'ERC, la CUP i Demòcrates.

El naixement del Consell

El Consell per la República va néixer un vespre d'octubre al saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat en un acte carregat de simbolisme, just quan es complia un any de la marxa a l'exili dels membres del Govern amb el president Carles Puigdemont al capdavant. Durant la seva intervenció, a través d'una pantalla des de Brussel·les, Puigdemont va anunciar la creació d'un registre ciutadà per a la participació de la gent en el Consell. 

presentacio consell per la republica sergi alcazar8 15 630x420

Acte al Palau de la Generalitat. Sergi Alcàzar

A la plaça Sant Jaume seguien l'acte uns centenars de persones a través d'una gran pantalla instal·lada davant del Palau de la Generalitat. Al saló Sant Jordi, l'espai més solemne del Palau, reservat a preses de possessió o actes d'especial significació, seguien la presentació diputats i representants de JxCat, PDeCAT, ERC i alguns membres de la CUP, així com els consellers i alts càrrecs del Govern, alcaldes i representants de les entitats independentistes. En diferents moments, des de l'interior es podien sentir els aplaudiments que arribaven des de la plaça.

Imatge principal: Toni Comín en un acte del Consell per la República. - Europa Press