Aquest dimarts s'ha complert el tercer aniversari de l'aprovació al Parlament de la resolució que declarava Catalunya com a República independent. L'aleshores president, Carles Puigdemont, ha recordat aquell episodi i ha repassat les lliçons que en cal extreure.

En un fil de piulades, Puigdemont recorda que va ser l'inici d'una etapa complexa, dura i incerta.

Però hi assenyala el que descriu com a certeses que es poden extreure del que es va viure aleshores. La més important, segons ell, és que "l'Estat espanyol mai no farà política". "Usarà la violència policia i judicial, se saltarà l'Estat de dret per garantir una unitat a la força. A dreta i esquerra, el mantra continuarà essent todo por la patria"

La segona certesa, afirma, és que la Unió Europea mira cap una altra banda "quan l'Estat espanyol usa la violència contra ciutadans pacífics i indefensos". No només això, després de gairebé un any com a eurodiputat, Puigdemont, adverteix que la UE continuarà responent igual "davant dels mateixos abusos que critica amb vehemència quan ocorren fora d'Espanya".

Això no obstant, adverteix que l'autonomia actual, que no és la que van votar els catalans i que no atorga cap eina per construir la república, només se superarà amb una república independent.

Per aquesta raó, conclou, que després de tres anys sense cap proposta per part de l'Estat espanyol i amb les institucions catalanes i el model econòmic català "durament reprimits", la conclusió final és que: "Fa tres anys estàvem carregats de raó. Avui encara més".