Carles Puigdemont ha estat clar sobre el debat de l'amnistia a la UE: "Una seriosa erosió a la seva credibilitat". En una piulada mentre s'acabava el ple a l'Eurocambra, Puigdemont ha considerat que, "en la seva deriva populista", els populars europeus "estan arrossegant la Comissió Europea i el mateix Parlament a una situació insòlita, en què un pacte d'investidura signat per dos partits esdevé un afer europeu". "El debat al Parlament Europeu sobre la llei d'amnistia que el PP Europeu ha forçat és una seriosa erosió a la credibilitat de les institucions europees", ha assegurat.

🔴 Debat sobre l'amnistia al Parlament Europeu, DIRECTE | La cambra aborda l'"amenaça" per a l'estat de dret

En les seves crítiques a la sessió parlamentària, el president a l'exili ha disparat particularment contra el líder del PP Europeu, Manfred Weber: "Quina pena veure un polític alemany com Manfred Weber transformat en un polític qualsevol del PP espanyol, d'aquells que mai no tenen cap incomoditat a compartir manifestacions amb feixistes i nazis, de fer de la mentida un argument i de no contrastar mínimament les dades que fa servir". "Pensava que essent un dels referents de la dreta alemanya observaria almenys dues premisses bàsiques: prevenció per segons quines companyies, i una gran solvència argumental, que és el que havíem admirat de la CDU i de la CSU", ha afegit. Aquestes premisses bàsiques, Weber les ha substituït per "la propaganda i les fake-news, que sempre són més fàcils de fer servir i demanen menys preparació, com la trajectòria de la dreta espanyola ha demostrat".

Els retrets al dirigent popular no s'han acabat aquí: "És evident que de la mà de Weber, el PP Europeu està abandonant el carril central que la democràcia cristiana va obrir un dia, i està adoptant els criteris i estàndards de la seva filial espanyola hereva del franquisme". "Per acabar aquí no calia tanta comèdia amb els cordons sanitaris", ha conclòs Puigdemont.

Al matí, el president a l'exili ja havia vaticinat un "gran circ" a l'Eurocambra amb el debat sobre l'amnistia i havia ironitzat sobre que ara "tothom s'assabentarà que hi ha un conflicte entre Catalunya i Espanya". Per la seva banda, La Moncloa ha insistit en el fet que l'amnistia és "plenament constitucional" i ha recordat que els lletrats del Congrés dels Diputats ja han donat llum verda a la tramitació de la llei d'amnistia.