La carregada de la CUP aquest matí contra l'expresident Artur Mas ha irritat el president, Carles Puigdemont. "Feliçment el que ha de ser políticament Catalunya no ho marca la CUP. La CUP pot tenir la paperera de la historia plena, però a nosaltres ens agrada el reciclatge", ha retret en un breu contacte amb la premsa a Washington.

L'expresident ha comparegut al Parlamet en el marc de la Comissió d'Afers Institucionals, arran de les declaracions de Felix Millet i Jordi Montull al cas Palau quan van acusar CDC de cobrar comissions, i allà ha protagonitzat un cara a cara amb els cupaires després que el diputat Benet Salellas l'ha desafiat reclamant: "Estaria bé que trobés el seu moment i que deixés de defensar aquest procés que del que va és de derrocar el règim que dirigia".

La CUP no marca l'agenda

En ser preguntat a Washington sobre l'enganxada, Puigdemont no ha amagat la contrarietat per les paraules del cupaires i ha insistit que el lideratge polític de l'expresident Mas "no només no és prescindible sinó que és molt necessari, potser més que mai en aquests moments, per la seva expertesa, la seva disposició". "El que digui la CUP, que no és nou, perquè ja ho havia dit, a nosaltres no ens marca l'agenda política", ha advertit.

Puigdemont ha fet aquestes declaracions després de signar a Washington un acord de col·laboració, a través de l’Institut Català del Sòl (ICS) amb la Fundació Wilson Center en matèria de desenvolupament urbà.

El cas Homs, insòlit i inèdit

En acabar la trobada, a la seu de la fundació, el president ha valorat també la inhabilitació de Francesc Homs, que avui s’ha fet efectiva al Congrés dels diputats a Madrid. Puigdemont ha descrit aquesta sentència com un càstig a tots els votants que van fer costat a les propostes que representen Homs, Mas, Joana Ortega i Irene Rigau.

Ha insistit que es tracta d’un cas “insòlit i inèdit en democràcia” la inhabilitació d’un polític “per les seves conviccions polítiques i per haver ajudat la gent a votar” i ha sentenciat que “aquest model de democràcia no és el nostre”. “Volem construir un de diferent molt més robust, molt més sòlid”, ha reblat.