El president Carles Puigdemont ha fet una crida a enfortir el Consell per la República la vigília de l'Assemblea de Representants que ha d'escollir el president d'aquest òrgan. A través d'un vídeo en què els actuals membres del govern d'aquest òrgan expliquen el seu funcionament i objectius, Puigdemont emplaça els independentistes a registrar-se com a membres del Consell. "És fonamental. Quan més fort sigui el Consell, més avançarem; i si avancem més, més forta serà la nostra posició davant del món", assegura el polític exiliat, que garanteix que el Consell per la República actua de manera lliure, sense servituds ni tacticismes malgrat que pugui provocar incomoditats.

"La nostra fortalesa no és convencional, no depén de tenir cap quota de poder a les administracions autonòmiques", assegura en la seva intervenció en què no amaga les referències als tacticismes dels partits, enfront els quals destaca que la força del Consell depén dels ciutadans. "Per això és fonamental que el registre del Consell, que és independent i es sobirà, creixi. Aquesta és la nostra fortalesa i serà la debilitat de tots aquells a qui incomoda la nostra fermesa, la nostra perseverança i, sobre tot, la nostra llibertat d'acció", subratlla.

De fet, la llibertat d'actuació del Consell és l'argument clau que esgrimeix Puigdemont, que subratlla al vídeo que aquest òrgan és "l'eina institucional" que ha de lligar l'1 d'octubre amb el reconeixement internacional de la República, i fer-ho a partir de l'assumpció de la declaració d'independència aprovada al Parlament, que descriu com el "document que legitima la continuïtat i permet defensar una posició que probablement incomoda a alguns però que és imprescindible per fer allò que avui és el consens de tot l'independentisme, és a dir, la culminació del procés".

Puigdemont no parla en cap moment les reticències que ERC ha mostrat davant del Consell i l'oposició a situar aquest ens com a òrgan de direcció estratègica del procés, però fa una clara referència a les diferències entre els partits, i assegura que el Consell actua "de manera lliure, de manera segura i sense servituds" i, sobretot, "sense aturar-se per raons tàctiques". "Avancem al mig un context ple de dificultats que van creixent però que no ens aturen, avançant enmig de cants de sirena, de miratges però també de dreceres que no són en cap mapa", afegeix en referència també implícita a estratègies com la taula de diàleg entre Catalunya i l'Estat, i davant de les quals assegura que el Consell representa "la fermesa en el propòsit, la perseverança malgrat les adversitats i la llibertat d'acció".

L'Assemblea de Representants del Consell es reunirà aquest dissabte per escollir el president del Consell. Els membres de l'Assemblea hauran d'escollir entre dues candidatures, atès que, a més de Puigdemont, un segon candidat, Joan Ramon Gomà i Ayats, ha aconseguit els avals per presentar-se a la votació. Un cop escollit, el nou president haurà de designar els membres del seu govern.

Al vídeo hi intervenen també la resta de membres del Consell, entre els quals, el consellers Toni Comín i Lluís Puig; el cantautor Lluís Llach -"fer compatibles el consens i la diversitat és absolutament necessari per a l'èxit del projecte independentista", adverteix-; el líder de Demòcrates, Toni Castellà, o la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie.