En plena tempesta arran de la inhabilitació del diputat cupaire Pau Juvillà, Junts ha tret del calaix l'exigència de constituir una direcció estratègica col·legiada independentista. El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha advertit al president, Pere Aragonès, que és ja una "urgent necessitat" constituir aquest òrgan de coordinació que figura en l'acord de govern que les dues formacions van aprovar fa nou mesos i ha reclamat que s'impulsi en el marc del Consell per la República, que presideix Carles Puigdemont. Batet ha plantejat aquesta crida en el marc de la ronda de reunions que Aragonès ha convocat amb els partits per fer balanç del primer any després de les eleccions del 14-F i davant la constatació que l'independentisme no avança i "la taula de diàleg és una via que no porta enlloc".

Batet no ha concretat qui ha de formar part d'aquesta direcció col·legiada, però ha insistit que la proposta de Junts és que es faci en el marc del Consell per la República, on estan representats, ha dit, tots els partits. En ser interrogat sobre si Carles Puigdemont hauria de formar part d'aquest òrgan de coordinació, ha subratllat que és qui "presideix el Consell, el líder de  l'1-O i un element essencial per forjar un espai compartit". "Un actor importantíssim", ha reblat.

La ronda de contactes d'Aragonès amb els partits s'hauria d'haver celebrat dimecres i dijous de la setmana passada. Això no obstant, dimecres la CUP va plantar el president en protesta per la detenció aquell mateix matí de quatre activistes pel dret a la vivenda. L'endemà, les reunions amb ERC i Junts es van desconvocar per la polèmica al Parlament arran de la inhabilitació de Pau Juvillà. Finalment, aquesta tarda s'estan celebrant les trobades amb ERC i Junts, mentre que la de la CUP continua sense agendar-se. Pel que fa les entitats, es van reunir divendres amb Aragonès, que va haver d'escoltar les protestes de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, per les tensions entre els partits i la falta d'avenços en el procés independentista.

 

L'independentisme no avança

La reunió d'Aragonès amb Junts ha durat una hora i Batet hi ha acudit acompanyat de la portaveu al Parlament, Mònica Sales. En acabar ha assenyalat la constatació que "el conjunt de l'independentisme no està avançant", que no s'està aconseguint el front antirepressió, i que en dos anys la taula de diàleg només s'ha reunit dos cops sense aconseguir cap resultat, mentre que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que "no forma part de les seves prioritats resoldre el conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol". 

Per tot plegat, ha explicat que Junts comparteix la necessitat expressada pel president de treballar en una alternativa a la taula de diàleg per fer efectiva la independència, raó per la qual argumenta que és "una urgent necessitat" constituir la direcció estratègica col·legiada independentista" que figura a l'acord d'investidura. L'objectiu és, segons ha detallat, "recuperar el més aviat possible els espais compartits d'anàlisi i direcció".