El Consell per la República investirà aquest dissabte el seu president en un ple de l'Assemblea de Representants que es reunirà a Canet de Rosselló. Finalment seran dos els candidats que concorreran a l'elecció, l'actual president, Carles Puigdemont, i Joan Ramon Gomà i Ayats, professor de l'Escola d'Enginyeria Industrial de la UPC, doctor en enginyeria mecànica i exdirector del centre tecnològic CIM de la UPC. Els candidats han hagut de presentar l'aval d'un 20% dels 121 representants de l'Assemblea per poder optar a la votació. 

El ple de l'Assemblea, que actua com a parlament del Consell, es reunirà a Mas del Comte, el mateix lloc on aquest òrgan es va constituir el 14 de novembre i tindrà un únic punt a l'ordre del dia que serà el debat i votació d'investidura del president. Un cop escollit, el president haurà de designar els membres del seu govern. El govern és l'òrgan col·legiat que defineix l'estratègia del Consell i dirigeix la seva estructura, a més de traçar el full de ruta i les directrius d'acció estratègica.

102.232 afiliats

En la seva primera etapa, el Consell es va constituir amb els membres del govern a l'exili, amb Puigdemont com a president. Actualment són membres del govern, segons la pàgina web del Consell, els consellers Toni Comín i Lluís Puig -Clara Ponsatí va anunciar fa uns mesos que abandonava aquest òrgan-, a més del cantautor Lluís Llach; el líder de Demòcrates, Toni Castellà; la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie; el coordinador de Poble Lliure, Guillem Fuster; el vicesecretari d'ERC Isaac Peraire; la doctora en dret de la UPF Neus Torbisco; la secretària de la Mesa del Parlament i membre d'Acció per la República Aurora Madaula; i l'exregidora d'ICV a Sabadell Carme Garcia.

El Consell per la República, que compta amb 102.232 afiliats, es va constituir al Palau de la Generalitat el 30 d'octubre del 2018 i malgrat que el seu objectiu ha estat representar la diversitat del moviment independentista, no ha aconseguit superar els recels d'ERC. De fet, situar la direcció estratègica col·legiada del procés en l'àmbit del Consell per la República va ser una de les reclamacions que Junts va plantejar al president, Pere Aragonès, tant durant la ronda de contactes que va mantenir el president amb les forces independentistes con en les darreres sessions de control al Govern. Això no obstant, Esquerra insisteix a rebutjar aquesta possibilitat i argumenta que aquest òrgan no representa de manera suficient la transversalitat de l'independentisme.