"El 23F Joan Carles I es va posar un uniforme militar i va fer un discurs civil, el 3oct Felip VI es va posar un vestit civil, però va fer un discurs militar". Així de contundent s'ha mostrat el president Carles Puigdemont en una entrevista al diari britànic The Guardian, on ha criticat durament el paper del Rei en el procés català

En aquest sentit, ha defensat que "ha actuat fora de la Constitució espanyola, fora del rol d'àrbitre", i també que "ha exclòs els milions de catalans que han votat per la independència".

Referint-se al seu discurs del 3 d'octubre, i a les protestes contra el Rei en la seva recent visita a Barcelona pel Mobile, Puigdemont ha assegurat que Felip VI "ha esdevingut pel cap de l'estat de només una part de la societat" i que per aquesta raó "ha perdut Catalunya". "Una república no necessita Rei", ha conclòs. 

Un Govern a l'exili

Després d'anunciar la renúncia provisional de presentar-se com a candidat a la investidura, el president també ha explicat al diari britànic quin paper tindrà des de Brussel·les, com a president del Consell de la República. En declaracions en aquest mitjà, Puigdemont ha assegurat que serà "com un govern a l'exili". 

"No és (un govern) a l'ombra. Nosaltres preferim treballar en un espai lliure de pors i amenaces", ha defensat el president, que també ha explicat que ha de ser un gabinet "que representi la nostra realitat política". És a dir, "la diversitat" de Catalunya. Per això, ha assegurat que convidarà a tots els altres partits a formar-hi part, a més de representants municipals i de la societat civil.

El president ha apostat també per  un Govern, no per les persones sinó "amb les persones", que permeti superar "el vell sistema de govern".

Diàleg amb l'estat espanyol

Puigdemont, com ja ha fet aquest matí en una entrevista a Rac 1, ha lamentat que es prometés un diàleg amb l'estat espanyol si no es declarava la independència el 10 d'octubre, però que finalment no va ser així. En aquest sentit, el president ha criticat que el president es negociés amb ETA i no amb el govern català, que eren "representants escollits democràticament". "Mai hem utilitzat la violència ni matat a ningú", ha reivindicat.

Preguntat sobre perquè no va decidir quedar-se a Catalunya i anar a la presó, el president ha defensat que ha de "continuar la lluita en les millors condicions". "Necessito tenir llibertat d'expressió i de moviment. Això no és possible a Espanya. Estic preparat psicològicament per la presó, però vull seguir lluitant per Catalunya", ha reclamat.